Sindikat osebne asistence za 25. maj napovedal stavko

20. 4. 2023

V Sindikatu osebne asistence (SOA) so se zaradi vse težjih in skoraj že nevzdržnih razmer odločili za stavko, ki bo potekala 25. maja. Kot pravijo, odgovorni vztrajno nižajo finančna sredstva za njihovo dejavnost.

»Neposredni povod za našo stavko je ravnanje številnih zaposlovalcev, ki z izgovorom vse bolj nezadostnega javnega financiranja osebne asistence znižujejo delavska upravičenja, zlasti pri dopustu, dodatkih in delovnih obveznostih. Glavni razlog pa je ravnanje odgovornih v državi, ki pod pretvezo bojda nevzdržnih stroškov (nenehno ponavljajoča se lajna o nedopustnem razkoraku med ob uzakonitvi projektiranimi osmimi milijoni in današnjimi domnevno 200 milijoni evrov) vztrajno nižajo finančna sredstva za našo dejavnost,« sporočajo iz sindikata.

Poudarjajo, da se je takšno ravnanje začelo že pod prejšnjo vlado, saj je lanska novela pravilnika o osebni asistenci, ki je utemeljen na zakonu o osebni asistenci, odpravila norme iz kolektivnih pogodb ter določila le maksimalne višine zneskov, s čimer je deregulirala prvotno normativno ureditev in »s tem omogočila arbitrarno zategovanje financiranja.« A podobno ravnanje se »z vso vnemo« nadaljuje tudi pod sedanjo vlado, »ki nadaljuje in celo stopnjuje skrajno nižanje že tako nizkih realno obstoječih ‘standardov’ osebne asistence,« opozarjajo v SOA.

Osebna asistenca žrtev neurejenosti dolgotrajne oskrbe

Kot so pojasnili, je po njihovi oceni rast finančnih sredstev, nujnih za izvajanje osebne asistence, pretežno posledica neurejenosti dolgotrajne oskrbe v Sloveniji: »Osebna asistenca je žrtev tega, da pri nas nimamo dolgotrajne oskrbe, a za uzakonitev slednje nikoli ni bilo zadostne politične volje. Ko se predstavniki sedanje vlade izgovarjajo na ‘finančno nevzdržno’ osebno asistenco, namerno ‘pozabljajo’ na še kako obstoječe potrebe prebivalk in prebivalcev Slovenije po ustrezni dolgotrajni oskrbi.« Namesto da bi odločevalci izboljševali ureditev osebne asistence, da bi dvigovali standard osebne asistence za uporabnice in uporabnike, da bi ščitili in nadgrajevali delavske pravice osebnih asistentov, vključno z dostojnejšim plačilom za delo, ponavljajo »zavržno nedostojno varčevalno mantro, ki ignorira potrebe oseb s hendikepom, invalidov in drugih pomoči potrebnih ljudi, pa tudi potrebe, pravice in interese osebnih asistentk in asistentov,« opozarjajo v sindikatu osebnih asistentov. Kot pravijo, se zdaj vedno bolj kažejo zgrešene poteze odločevalcev, kar povzroča vse večje preglavice ne samo regulatorju, ampak vsem vpletenim, pri čemer pa največje breme zategovanja pasu nosijo delavke in delavci v osebni asistenci.

Kaj zahtevajo?

S stavko med drugim zahtevajo takojšnje zadostno financiranje dejavnosti, ki bo osebnim asistentkam in asistentom zagotavljalo primeren obseg dopustov in ustrezno višino dodatkov; takojšnja pogajanja in sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnost osebne asistence; sprejetje standardov in normativov dejavnosti; varovanje pravic in položaja osebnih asistentk in asistentov ob nadzoru posameznih zaposlovalcev; ter takojšnje prenehanje pritiskov ministrstva za delo za uporabo aplikacije Osebna asistenca za nadzor dejavnosti in iskanje ustreznejše, zakonite rešitve za evidentiranje opravljenih ur. Ob tem so poudarili še, da prav zaradi trenutnega položaja osebne asistence v državi ne stavkajo toliko proti svojim zaposlovalcem, ampak predvsem proti pristojnim, torej ministrstvoma za delo in za finance ter vladi.

Foto Jon Tyson/Unsplash

Share