SPGS: Gasilci razočarani in besni kot ris

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) ne more podpisati aneksa, ki so ga nazadnje dobili od pristojnih z ministrstva za obrambo, saj je ta četrtkov predlog občutno slabši od ponedeljkovega, ki pa so ga člani vodstva SPGS že pred tem ocenili za nezadostnega.

Predsednik SPGS Aleksander Ogrizek in sekretar SPGS David Švarc sta izpostavila dvoličnost politikov, ki so ob gasilcih radi postavljajo in nanje zanašajo, ob pravi priložnosti, da odpravijo plačne anomalije in nakopičena plačna nesorazmerja, pa so odpovedali. Hkrati so privoščijo nedostojna zavajanja in pripisovanje odgovornosti sindikalni strani, pri čemer se niso zmogli v preteklih dveh mesecih udeležiti več kot petih pogajalskih srečanj in pristati na sindikalni predlog za splošni dvig plačnih razredov v gasilstvu za dva oziroma tri mesta. Do zadnjega predloga sta se sindikalna in vladna stališča razhajala le za 11 različnih poklicev in skupaj za približno 150 tisoč evrov letno, sta povedala razočarana sindikalista, ki sta poudarila, da nimata mandata za podpis vladnega predloga, da pa so vrata za pogajanja še vedno odprta. Gasilci so besni kot ris in ne dovolijo, da se kdo iz njih dela norca, je bilo rečeno.

Ne pristajajo na izsiljevanje, da je sindikat kriv za to, da edino v gasilstvu ne bo prišlo do izboljšanja plačnih razmer z aneksom, prav tako pa poudarjata, da bodo jeseni organizirali proteste in tudi stavko, če se do takrat vladna stran ne začne pogajati. Vlada je nazadnje celo umaknila dvig plačnih razredov za štiri poklice in spregledala odločnost SPGS za izboljšanje plač poklicema vodja gasilske skupine in vodja izmene II.

Nad podcenjujočim odnosom do gasilcev razočarana sindikalista sta prepričana, da bo slovensko delavstvo solidarno s poklicnimi gasilci in spomnila, da so si s z mini davčno reformo najbolje plačani pred kratkim pripravili dvig plač, ki ga poklicni gasilci, njih kakih 700, upravičeno pričakujejo.

Share