Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije zaradi ignorance ministrstva za obrambo napoveduje stavko

26. 5. 2021

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) so danes napovedali dvodnevno opozorilno stavko. In sicer zaradi ignorantskega odnosa obrambnega ministrstva ter celotne vlade, ki že več mesecev ne želi sesti za pogajalsko mizo in se dogovoriti o izpolnitvi že dogovorjenih zahtev.

Kot je dejal predsednik SPGS Anton Drenik, so se za stavko odločili zaradi zavračanja njihovih zahtev, za kar je odgovoren predvsem minister za obrambo Matej Tonin. Sindikalist je tudi naštel stavkovne zahteve: »Že vsaj tri leta bi morali biti upravičeni do položajnega dodatka, vendar do danes do realizacije ni prišlo. Odprto je tudi vprašanje normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva. Pričakujemo, da bomo končno tudi gasilci deležni kolektivne pogodbe in da bomo enkrat za vselej enaki.« Kot je še dejal, takšne ignorance v svoji dolgoletni karieri še ni doživel: »V šestindvajsetih letih, odkar opravljam funkcijo poklicnega gasilca, še nisem doživel, da bi imeli takšno ignoranco prvega moža, ministra Tonina, in sicer za vsaka pogajanja.«

Napoved dvodnevne stavke

Začetek dvodnevne opozorilne stavke je napovedan za 30. junij ob šestih zjutraj, trajala pa bo do 2. julija do 7. ure zjutraj. Predsedstvo SPGS se je danes zato preoblikovalo v stavkovni odbor. Stavko so napovedali za konec junija, da bodo odgovorni imeli dovolj časa za dogovor, ki bi prinesel preklic prekinitve dela. Če do tega ne bo prišlo, pa v sindikatu napovedujejo zaostrovanje aktivnosti.

V več kot letu dni ministrstvo za njih ni našlo časa

»Zaradi popolne ignorance vlade in ministrstva za obrambo, ki ne spoštuje niti svojih že podpisanih zavez, smo bili primorani v aktivnosti, ki si jih niti sami nismo želeli,« je dejal generalni sekretar sindikata David Švarc in nadaljeval: »Očitno je to edina možnost, da nasprotno stran, ki zavrača sleherni dialog, spravimo za pogajalsko mizo. V štirinajstih mesecih se z nami ministrstvo za obrambo z Matejem Toninom na čelu ni zmoglo niti enkrat sestati, čeprav jih k temu pozivamo že dolgo.« Kot je opisal, so vmes na ministrstvu razrešili državnega sekretarja Damjana Jaklina, ki je bil pred tem zadolžen za dialog s sindikatom: »Da je bil razrešen uradno nismo izvedeli. O tem smo bili obveščeni neformalno,« je opisal (ne)komunikacijo ministrstva. »Poklicni gasilci zato iz meseca v mesec ne dobijo tistega, kar je bilo z vlado že dogovorjeno. Tega zneska nikoli ne bodo dobili povrnjenega. Gre tudi za pravico do položajnega dodatka, in sicer tako, kot je urejen v vojski in na policiji in kot je bilo urejeno za vodje zdravstvenih timov v času pandemije,« je posledice dogajanja opisal Švarc.

Jezni zaradi ignorance ministrstva za obrambo

Podpredsednik SPGS Silvo Kuntarič pa je dejal, da niso žalostni, temveč jezni nad ignoranco ministrstva za obrambo: »Še nedolgo nazaj, 3. marca, smo bili pri njih. Deležni smo bili samo hvale in obljub ter enosmerne komunikacije. Prisiljeni smo, da gremo s stvarmi naprej.« Kot je še povedal predsednik Drenik, se je minister takrat raje udeležil druge gasilske slovesnosti: »Vedno smo pripravljeni na dialog,« je izpostavil še za konec in dodal, da se lahko minister o stavkovnih zahtevah pogovarja samo s krovnim sindikatom SPGS. Minister Tonin je namreč pred tem dejal, da se sindikatu ne bo pustil izsiljevati in da ima sam utečen dialog z gasilskimi organizacijami. Kot je še dejal Švarc, gre pri teh pogovorih za druga področja dogovarjanja, ne pa za socialna in ekonomska vprašanja, za kar je pristojen sindikat. Minister, naklonjen raznim neoliberalnim idejam, tako očitno niti ne ve, kakšne so pristojnosti sindikata in po čem se njegovo delo razlikuje od drugih gasilskih organizacij.

Matej Klarič

»Zaradi popolne ignorance vlade in ministrstva za obrambo, ki ne spoštuje niti svojih že podpisanih zavez smo bili primorani v aktivnosti, ki si jih niti sami nismo želeli,« je dejal generalni sekretar David Švarc. Vse fotografije: Matej Klarič
»V šestindvajsetih letih, odkar opravljam funkcijo poklicnega gasilca, še nisem doživel, da bi imeli takšno ignoranco prvega moža, ministra Tonina, in sicer za vsaka pogajanja,« je na današnji tiskovni konferenci dejal predsednik SPGS Anton Drenik (na fotografiji levo).
Share