Iz tujine: Sindikat poklicnega gasilstva odločno podprl italijanske kolege

21. 11. 2019

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) se je v torek, 19. novembra, v Rimu udeležil protestnega shoda italijanskih poklicnih gasilcev, ki ga je organiziral največji gasilski sindikat v državi CONAPO. V protest so jih prisilila neuspešna pogajanja z vlado in pristojnim ministrstvom, na shodu pred parlamentom pa so opozorili na neprimeren ekonomski in socialni položaj ter na premajhno število poklicnih gasilcev in s tem vse večjo ogroženost pri opravljanju svojega dela. Podali so tudi konkretne zahteve, navedene v pismu podpore, ki ga objavljamo spodaj.

Protestnega shoda so se na povabilo italijanskih kolegov, kot rečeno, udeležili tudi člani SPGS. V večno mesto so se, kot poročajo, podali z dvema voziloma in ekipama poklicnih gasilskih enot iz Nove Gorice in Maribora, v italijanski Gorici pa se jim je pridružil še zamejski rojak Damjan Nacini, ki opravlja funkcijo sekretarja gasilskega sindikata CONAPO v deželi Furlaniji-Julijski krajini. Pred shodom so se v SPGS sestali z vodstvom omenjenega sindikata – na čelu z generalnim sekretarjem Antoniem Brizzijem (v ospredju na zgornji fotografiji) –, kjer so se jim toplo zahvalili za podporo (prav tako nekajkrat na samem shodu), obenem pa so jim predstavili lastno sindikalno delovanje in sindikalno organiziranost gasilstva v Italiji, kjer deluje približno 33.000 poklicnih gasilcev. Ti se združujejo v šest sindikatov, od katerih je »neodvisni« CONAPO z dobrimi 5200 člani največji.

Italijansko-slovenska sindikalna naveza: od leve proti desni stojijo: Damjan Nacini, sekretar SPGS David Švarc, generalni sekretar sindikata CONAPO Antonio Brizzi, predsednik SPGS Aleksander Ogrizek in drugi. Foto SPGS

Prilagamo še pismo podpore SPGS, dostopno tukaj.

Share