V sindikatu poklicnega gasilstva pozvali k uvrstitvi delovnih mest v dejavnosti v višje plačne razrede

3. 10. 2022

Predsedstvo Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) je prejšnji teden obravnavalo predlog dogovora o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023, hkrati s tem pa tudi pričakovanja in zahteve poklicnih gasilcev, da odgovorni delovna mesta v dejavnosti poklicnega gasilstva v okviru odprave plačnih nesorazmerij nujno uvrstijo v višje plačne razrede.

Danes so poziv k omenjenemu poslali tako vladi kot tudi ministrstvu za obrambo. Takšnim zahtevam botruje več dejavnikov, poudarjajo v sindikatu. Vse višji stroški osnovnih življenjskih potrebščin, rast cen energentov, stopnja inflacije, ki niža realno vrednost trenutnih plač in nenazadnje oziroma v prvi vrsti dvig delovnih mest v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva v višje plačne razrede novembra 2021. Ob tem poudarjajo, da poklicni gasilci ne nasprotujejo uvrstitvam zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva v višje plačne razrede, da pa so že v preteklosti izrazili nestrinjanje, ker so bile druge skupine javnih uslužbencev in s tem tudi poklicni gasilci v omenjenih postopkih izločeni. S tem so bila plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest, popolnoma porušena, pravijo v sindikatu.

Poklicni gasilci v okviru enotnega plačnega sistema v javnem sektorju pričakujejo in zahtevajo enako obravnavo, kot so jo bili ob zadnjih dvigih novembra 2021 deležni kolegi in kolegice iz zdravstvenih reševalnih postaj. Zahtevamo višje uvrstitve delovnih mest v dejavnosti poklicnega gasilstva najmanj za tolikšno število plačnih razredov, kot so jih bila deležna navedena delovna mesta iz zdravstvenih reševalnih postaj, tako sporočajo iz sindikata poklicnega gasilstva.

Share