Spremembe v vodstvu sindikata poklicnega gasilstva: Z novim predsednikom do novih uspehov

10. 2. 2020

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) je konec januarja na volilni skupščini izvolil novo vodstvo. Aleksandra Ogrizka (na zgornji fotografiji levo) je, kot pišemo v novi številki Delavske enotnosti, glasila ZSSS, na mestu predsednika zamenjal Toni Drenik iz Krškega.  

Dosedanji predsednik je bil v sindikatu aktiven kar tri desetletja. S koncem letošnjega leta pa po 43 letih delovne dobe odhaja v pokoj. Pogoje za upokojitev je izpolnil že pred tremi leti, vendar je na čelu sindikata ostal na prigovarjanje svojih kolegov. Na skupščini pa se je po več kot desetletju poslovil s predsedniškega mesta. 

Izboljšan status poklicnega gasilstva 

Za njegovo mesto sta se na dobro obiskani skupščini, ki so se je udeležili tudi gostje iz tujine, potegovala dva kandidata, Toni Drenik iz Poklicne gasilske enote Krško in Robert Horvat iz Centra za zaščito in reševanje Domžale. S 34 proti 7 glasovom je proti dolgoletnemu poslancu državnega zbora slavil Drenik, ki je že petnajst let član predsedstva. Kot pravi, ga je vedno zanimalo sindikalno delo. »Skozi leta smo v sindikatu zrasli in napredovali. Ponosen sem, da sem del predsedstva,« je dejal po izvolitvi. Zaveda se, da je njegov predhodnik postavil visoko letvico, saj je sindikat postal bolj razpoznaven tudi v javnosti. V tem času so povečali tudi članstvo, z dobrih 30 odstotkov je v njegovem mandatu zraslo na 80 odstotkov. Zato ga bo v prihodnje težko povečevati. »Povečati članstvo na 100 odstotkov bo izjemno težko. Ko sem začel delati v naši enoti, je bilo 17 članov sindikata. Danes imamo od 58 zaposlenih 55 članov. Da smo prišli do teh rezultatov, smo zaslužni vsi. Status poklicnega gasilstva se je v Sloveniji dvignil. Tudi pri plačilu smo naredili korak naprej. Z delom smo dokazali, da je vredno biti član SPGS.« 

Toni Drenik iz Krškega je postal novi predsednik SPGS. Foto M. K.

Odhajajoči predsednik zadovoljen z opravljenim delom 

Kot nam je ob zaključku mandata povedal sedeminpetdesetletni Aleksander Ogrizek, mu bodo v spominu najbolj ostali dogodki iz oktobra 2017, ko so s protestom pred vlado, ki se ga je udeležilo 500 poklicnih gasilcev, pokazali svojo enotnost in moč. Po tem so vlado prepričali o potrebi po dogovoru. Vrednosti najpomembnejših dodatkov so se po sklenitvi sporazuma z vlado dvignile (za nočno delo s 30 na 40 odstotkov, za nedeljsko delo s 75 na 90 odstotkov in za praznično delo z 90 na 120 odstotkov). S prvim januarjem 2019 so bile dvignjene tudi plače za tri oziroma štiri plačne razrede. Dosegli pa so tudi še nekaj drugih uspehov. Ogrizek je izrazil zadovoljstvo, da je predsednik postal Toni Drenik, s katerim sta dolgo časa sodelovala v predsedstvu sindikata: »Je še dovolj mlad in lahko delo opravlja vsaj dva mandata. Želim si, da bi novo vodstvo sledilo poti, ki smo jo začrtali z generalnim sekretarjem Davidom Švarcem in podpredsednikom Silvom Kuntaričem.« 

Dela ne bo zmanjkalo 

Za prihodnje si želi Drenik še sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe. »Gre za zahtevno vprašanje. Pripravili smo izhodišča za novo kolektivno pogodbo. Pri tem nam sicer ne gre na roko padec vlade. Želim pa si, da bi v letošnjem letu prišlo do sklenitve dogovora.« Veliko odprtih vprašanj je povezanih tudi z zakonom o gasilstvu, s katerim želijo v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije izboljšati zadeve. »Tako poklicni kot prostovoljni gasilci morajo imeti primerno mesto v družbi. Ni prav, da se z nami hvalijo, ko nas potrebujejo, pozneje pa nas vidijo samo kot breme in strošek,« je razmišljal Drenik. Tudi v prihodnje bo pomemben položaj generalnega sekretarja opravljal David Švarc. »Odkar je pri nas, se zanašamo na njega. Je naša prva pomoč,« je še dejal Drenik, ki bo na čelu SPGS pet let. Kot je dodal, upa, da bodo imeli ob zaključku mandata pokazati vsaj toliko kot sedanje vodstvo. Na podpredsedniškem mestu ostaja Silvo Kuntarič iz Gasilske brigade Ljubljana. V nadzorni odbor pa so bili izvoljeni Boris Čufer (GE Nova Gorica), Jernej Liponik (GE Maribor), Damjan Ganc (PGE Krško), Franc Skok (GB Ljubljana) in Danijel Sajevic (GRC Novo mesto).  

Matej Klarič

Bi brali več? Priskrbite si svoj izvod Delavske enotnosti

Share