Napoved stavke gradbenih delavcev na gradbiščih drugega tira Divača – Koper

7. 2. 2024

Izvršni odbori sindikatov družb Yapi Merkezi, podružnica Ljubljana, d.o.o., YM Construction, Yorpol o.o., Türkcan Yapi Madencilik ve is Makinalari Sanayi ve Ticaret Limited Sirketi, so 5. februarja sprejeli sklepe o začetku stavke v četrtek, 15. februarja 2024. Podlaga za napoved stavke so zbrani podpisi podpore s strani zaposlenih, Zakon o stavki, Zakon o delovnih razmerjih in Kolektivna pogodba dejavnosti gradbeništva.

Gradbeni in drugi delavci in delavke zaposleni v zgoraj zapisanih podjetjih in združeni v Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije (SDGD) so napoved stavke poslali vodstvom podjetij skupaj s stavkovnimi zahtevami, ki so jih sprejeli izvršni odbori sindikatov.

Zaposleni v podjetjih Yapi Merkezi, podružnica Ljubljana, d. o. o. YM Construction d. o. o. ter Yorpol d. o. o. zahtevajo:

 1. Dvig osnovnih plač vseh delavcev za 30 odstotkov od 1. februarja 2024;
 2. Poplačilo vseh opravljenih nadur delavcev od začetka dela na projektu Drugi tir,
 3. Izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče od začetka dela na projektu Drugi tir,
 4. Ureditev varnosti in zdravja pri delu,
 5. Ureditev pogojev bivanja, tudi v zvezi z zaposlovanjem in namestitvijo novih delavcev,
 6. Plačilo stavke zaradi kršitev delovno pravne zakonodaje in kolektivne pogodbe za dejavnost gradbeništva

Zaposleni v podjetju Türkcan, podružnica Ljubljana, d. o. o. zahtevajo:

 1. Dvig osnovnih plač vseh delavcev za 30 odstotkov od 1. februarja 2024.
 2. Poplačilo vseh opravljenih nadur delavcev od začetka dela na projektu Drugi tir, ki so kadarkoli od začetka projekta delali oziroma še delajo.
 3. Poplačilo vseh prispevkov in davkov iz delovnega razmerja za vse delavce, ki so kadarkoli od začetka projekta Drugi tir delali oziroma še delajo.
 4. Izplačilo dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče od začetka dela na projektu Drugi tir za vse delavce, ki so kadarkoli od začetka projekta delali oziroma še delajo.
 5. Plačilo stavke zaradi kršitev delovno pravne zakonodaje in kolektivne pogodbe za dejavnost gradbeništva.
 6. Ureditev varnosti in zdravja pri delu – prijava nezgod pri delu.
 7. Ureditev pogojev bivanja, tudi v zvezi z zaposlovanje in namestitvijo novih delavcev
 8. Vse stavkovne zahteve veljajo tudi za vse delavce, ki jih je matično podjetje Türkcan Yapi Madencilik ve is Makinalari Sanayi ve Ticaret Limited Sirket, Kartal/Istanbul napotilo na delo na projektu Drugi tir.

Stavka se bo začela v četrtek, 15. februarja, in sicer na vseh deloviščih gradbišča drugega tira Divača – Koper, delavci pa bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Stavkovni odbori so v času od napovedi do začetka stavke pripravljeni na pogajanja z vodstvi podjetij in iskanja sporazumne rešitve nastalega spora.

Share