Stavka operaterjev številke 112 še vedno poteka, zaostritev ni izključena

18. 3. 2024

Stavkovni odbor operaterjev številke 112 je sprejel odločitev, da bodo, če ne bo bistvenega premika v pogajanjih z vlado, zaostrili stavkovne aktivnosti in organizirali miren protest. Ta bo potekal pred vlado ter parlamentom 27. marca, in sicer pet minut pred dvanajsto, so sporočili iz Sindikata ministrstva za obrambo.

Kljub nekaterim premikom v pogajanjih so ključne zahteve ostale neizpolnjene, je sindikat zapisal v sporočilu za javnost. Zato zahtevajo, da se pogajanj 21. marca udeleži tudi predsednik vlade Robert Golob, saj verjamejo, da bo njegova prisotnost prispevala k boljšemu razumevanju in reševanju ključnih vprašanj.

Neodzivnost premierja pa bodo razumeli kot pomanjkanje resnične volje za reševanje stavkovnih zahtev operaterjev, ki opravljajo ključno vlogo v centru za obveščanje in regionalnih centrih za obveščanje. Od njega pričakujejo enako odzivnost in pozornost, kot so je deležne stavke drugih pomembnih sektorjev, so zapisali v sindikatu. Kljub razumevanju potrebe po prenovi celotnega plačnega sistema v javnem sektorju so namreč stavkajoči operaterji in sindikat mnenja, da predlagane rešitve vladne pogajalske skupine ne zadostujejo za sklenitev ustreznega stavkovnega sporazuma. Glede tega so posebej izpostavili nezadovoljstvo z umestitvijo delovnih mest operaterjev v centrih za obveščanje primerljivo z drugimi dispečerji.

Operaterji številke za klic v sili 112 so stavko začeli pred mesecem dni, poteka pa – v vseh trinajstih regijskih centrih za obveščanje in v osrednjem – na delovnih mestih. Sindikat ministrstva za obrambo želi izboljšanje plač operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so tudi ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.

Od vladne pogajalske skupine nadalje pričakujejo, da jim predstavi predlog, kako bo obrambno ministrstvo uvrstilo delovno mesto dispečerja 112 v plačne razrede. Ob tem pa pojasnjujejo, da njihova zahteva po 15-odstotnem dodatku k plačam zaposlenih v centrih za obveščanje ni širitev stavkovnih zahtev, temveč le varovalka, skladna z vladnim sklepom. Ta varovalka bi se aktivirala le, če do dogovora ne bi prišlo do določenega roka, so pojasnili. Ob tem so izrazili še razočaranje nad pomanjkanjem jasnosti in zavezujočih korakov s strani vlade glede začetka pogajanj o novi kolektivni pogodbi za dejavnost obrambe, zaščite in reševanja.

Share