Dogovor ni bil dosežen: Operaterji številke 112 začeli stavkati

19. 2. 2024

Operaterji številke za klice v sili 112, organizirani v okviru Sindikata ministrstva za obrambo, ki je del ZSSS, so danes ob 8:00 začeli stavkati. Stavka bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma ali do nadaljnjih odločitev stavkovnega odbora. Z njo želijo v sindikatu izboljšati plače operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.

Klici v sili bodo kljub stavki delovali nemoteno.

Ob prekinitvi dela iz sindikata sporočajo tudi: »S stavko nikakor ne nameravamo na kakršen koli način škodovati ljudem. Nasprotno, naše stavkovne zahteve niso le boj za odpravo krivic in izboljšanje položaja operaterjev, ampak predstavljajo tudi boj za ljudi in njihovo varnost. Z dvigom varnosti in kakovosti storitev, ki jih nudijo operaterji, neposredno prispevamo k boljšemu in varnejšemu okolju za vse. Zagotavljamo, da bo številka 112 tudi v času stavke delovala nemoteno, kar odraža našo globoko zavezanost zagotavljanju neprekinjene in zanesljive pomoči v nujnih primerih. Poudarjamo, da je ta odločitev za stavko sprejeta z namenom zagotoviti boljše delovne pogoje in ustrezne delovne razmere za operaterje, ki so ključni za učinkovito delovanje sistema nujne pomoči in za varnost državljanov Slovenije. Naš cilj ostaja hitra in učinkovita rešitev nastalega položaja s konstruktivnimi in resnimi pogajalskimi procesi

Na sindikatu so v okviru stavke oblikovali tudi posebno spletno podstran, kjer med drugimi zbirajo pisma podpore, njihove aktivnosti pa so že podprli tudi nekateri sindikati dejavnosti ZSSS.

Share