Stopiti moramo skupaj! – Sindikat delavcev trgovine napoveduje, da je boj za proste nedelje šele začetek

24. 7. 2020

 V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) so se odzvali na včerajšnjo vladno odpravo prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh. Poudarjajo, da nad odločitvijo niso presenečeni, a napovedujejo, da bodo z bojem za boljši jutri delavk in delavcev nadaljevali. Danes se borimo za nedelje, jutri se bomo za plače, ki bodo omogočale spoštljivo življenje, med drugim sporočajo in borbeno gledajo naprej.

Nismo presenečeni nad odločitvijo vlade, da je preklicala Odlok o določitvi minimalnega obratovalnega časa prodajaln z živili in prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, ki ga je marca uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Jasno je, da je podobno kot v državnem zboru ob drugem branju aktualnega Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini prevladal kapital, delno pa najbrž tudi pritiski nekaterih trgovinskih podjetji, ki grozijo, da bodo tožila vlado za odškodnino, pravi generalni sekretar SDTS Ladi Rožič. Ob tem podjetja sicer pozabljajo, da jim je vlada v času pandemije z denarnimi sredstvi pošteno pomagala. Po drugi strani pa je tudi trgovinska zbornica vložila ustavno presojo omenjenega odloka, tako da je bila vlada praktično primorana k sprostitvi ukrepov, dodaja sindikalist.

»Prodajalke in prodajalci so zelo razočarani ali bolje rečeno jezni nad to odločitvijo, saj so glede na javnomnenjske ankete, tako zaposlenih kot potrošnikov, pričakovali zaprtje trgovin ob nedeljah. Številni se danes obračajo na naš sindikat z vprašanji, kaj bomo storili, vendar smo tudi mi v tem trenutku primorani počakati na september. Do takrat pa je naš cilj še naprej širiti glas delavskega razreda, ki ne sme ostati preslišan,« poudarjajo v SDTS.

Trgovke in trgovci smo že večkrat jasno izrazili svojo voljo, javnost pa nas ob tem podpira, sporoča Rožič. »Prezrtje vzklikov na pomoč s strani malega človeka iz delavskih vrst je očitno zahvala, ki jo bodo delavke in delavci v trgovinah prejeli za pomembno vlogo ohranjanja nemotenega oskrbovanja celotnega slovenskega prebivalstva v času krize. Najprej je politika spregledala referendum iz leta 2003, nato je trgovkam in trgovcem ponovno obrnila hrbet z izmikanjem odgovornosti pri sprejemu aktualnega Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o trgovini. Včerajšnji umik odloka in ponovno odprtje trgovin ob nedeljah je ponoven nož v hrbet delavskemu razredu. Kljub temu pa se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ne bomo umaknili in boj bomo nadaljevali do konca. Danes se borimo za nedelje, jutri se bomo za plače, ki bodo omogočale spoštljivo življenje,« sporoča sindikalist, ki obljublja, da v sindikatu s svojimi prizadevanji ne bodo odnehali.

Poziv delavskemu razredu

Na tej povezavi lahko najdete tudi širši sindikatov poziv svojim članom ter članicam in slovenskemu delavstvu nasploh. Izpostavljamo odlomek:

»Veliko je stvari, ki jih je treba spremeniti. Nekje je treba začeti. In začeti je treba na edini način, ki lahko stvari spremeni – stopiti moramo skupaj. Postaviti je treba meje. Danes jo postavljamo mi, trgovke in trgovci, jutri jo bomo pomagali postaviti drugim. Medicinskemu osebju, učiteljem in učiteljicam, ko se bodo nanje spet spravili z varčevalnimi ukrepi. Gradbincem, ko jih bodo spet metali na cesto brez plačila. Delavcem in delavkam v tovarnah, ko jih bodo odpuščali in jim grozili, da bodo proizvodnjo preselili v kraje, kjer so plače še nižje in ljudstvo še bolj upognjeno.

Dovolj je! Dovolj je kravjih kupčij v parlamentu. Dovolj je vladnega sprenevedanja. Dovolj je popuščanja interesom kapitala. Vzeti nam hočejo naš čas, mi pa ga ne damo! Ne bomo več prosjačili! Ne bomo več stopili koraka nazaj! Naredimo korak naprej in zaprimo trgovine ob nedeljah. Uspelo nam bo, če stopimo skupaj. Podprite nas. Začnimo z nedeljami in nadaljujmo na drugih področjih. Zdaj se ne smemo več ustaviti!«

Share