Sindikat upokojencev sporoča: Tudi starejši imamo pravico do dostopa do javnih storitev

22. 8. 2022

Sindikat upokojencev Slovenje (Sus) je v javnem pismu opozoril na nove težave, s katerimi se starejši soočajo, ko gre za dostop do javnih storitev. Posebej izpostavljajo dostop do zdravstvene oskrbe in do dostopnih zdravstvenih storitev kot ene od temeljnih človekovih pravic!

V javnem pismu, ki ga je SUS naslovil na predsednika vlade ter tri ministre, tako predsednica Susa Francka Ćetkovič zapiše: »Ponovno opozarjamo, da smo upokojenke in upokojenci ter vsi starejši vsak dan vse bolj odrinjeni na rob družbenih dogajanj. Vse bolj nam je onemogočen dostop do javnih storitev, ki jih nujno potrebujemo za uresničevanje svojih potreb na raznih področjih, ker mnogi nimajo potrebnih veščin in znanja za uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij. V tej državi se še kar naprej pozablja, da je petina prebivalk in prebivalcev starejših od 65 let ter da mnogi nimajo veščin za digitalno komuniciranje, da o »belih« in »sivih« lisah v predmestjih in na slovenskem podeželju, kjer dostop do svetovnega spleta sploh ni mogoč, niti ne govorimo (morda bi bilo treba pogledati, kaj se dogaja s programom Rune – povprašajte župane). V Sloveniji po nam dostopnih podatkih samo 51 odstotkov ljudi v starosti od 65 do 74 redno uporablja internet. Pametne telefone pa ima zgolj 58 odstotkov starejših v tej starostni skupini. Podatkov za nas starejše od 74 let pa sploh ni. Očitno nismo več statistično pomembni!«

Sindikat upokojencev še ugotavlja, da je pravica do zdravstvene oskrbe in do dostopnih zdravstvenih storitev ena od temeljnih človekovih pravic. Zato sindikat napoveduje, da bo, če vlada ne bo primerno ukrepala, dal pobudo za ustavno presojo takšnega načina dostopa zavarovank in zavarovancev do osebnega zdravnika. Po njihovem mnenju gre namreč za diskriminacijo tistih, ki nimajo tehnologije, znanja in možnosti za digitalno komuniciranje. Mnogim država namreč niti ne zagotavlja dostopa do svetovnega spleta!

Pismo si v celoti lahko preberete TUKAJ.

Share