SUS želi biti del razprav, ministrstva morajo zagotoviti financiranje

Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) je varuha človekovih pravic opozoril, da tudi sindikat deluje na področju dela in skrbi za starostnike, zato bi morali sodelovati tudi z njim. Ministrici za delo in za zdravje pa je spomnil na veliko pomanjkanje sredstev za financiranje zdravstvene nege v domovih za starejše.

Kot je zapisala predsednica SUS Frančiška Ćetković, so iz sredstev javnega obveščanja izvedeli, da je varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer na srečanje povabila nevladne organizacije s področja dela in skrbi za starostnike in se z njimi pogovarjala o socialnem položaju starejših, neusklajevanju pokojnin, revščino, problematiki bivanja v domovih za starejše, zdravstveni negi starejših, dolgotrajni oskrbi in zavarovanju – lahkotna obravnava teh izzivov pa kaže, »da smo starejši na obrobju skrbi vlade«, je zapisala Ćetkovićeva.

V pismu varuhinji je opisala zlasti težavne razmere, v katerih živijo ljudje v domovih za starejše, neposredno pristojni (ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvo za zdravje ter Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) pa vztrajajo v neaktivnosti, prelaganju pristojnosti in neodgovornosti. Ker želi SUS po svojih močeh prispevati k reševanju problemov, ki tarejo starejše, je predsednica SUS varuhinjo pozvala, naj jih vključi v srečanja, namenjena položaju starejših v družbi.

Javno pismo ministricama glede financiranja zdravstvene nege v domovih za starejše

Predsednica SUS je v torek, 19. 2. 2018, pripravila tudi javno pismo ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak in ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc glede financiranja zdravstvene nege v domovih za starejše.

Pri tem se sklicuje na opozorila Skupnosti socialnih zavodov, kjer zatrjujejo, da bodo zaradi prenizkega dviga cen zdravstvenih storitev (5 %) prisiljeni zopet podražiti oskrbnine stanovalcev domov. Na akutno problematiko financiranja zdravstvene nege je SUS vlado, ministrici, ZZZS in Skupnost socialnih zavodov opozoril že junija lani, a se ni zgodilo nič, SUS ni dobil niti odgovora. Septembra lani so na probleme cen v domovih za starejše, pomanjkanja prostih mest v domovih in negovalnih bolnišnicah pisno opozorili tudi predsednika vlade. To so še enkrat izpostavili tudi v decembrskem pismu premieru.

Predsednica SUS priznava delo ministric na zakonu o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju, vendar pa so ogorčeni, »ker zaradi nesodelovanja in neusklajenosti odgovornih deležnikov starejši tega zakona in ureditve problematike še dolgo ne bomo deležni«.

Pričakovali so, da bodo rešena vsaj pereča vprašanja bivanja v domovih, a se razmere samo slabšajo. »Žal je odgovornost za to porazdeljena: zakon o dolgotrajni oskrbi in zavarovanju je v pristojnosti ministrstva za zdravje, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je ustanovitelj domov za starejše. Mogoče je prav v tem ključni vzrok, da žgočih problemov ne rešuje nihče«, je poudarila Ćetkovićeva.

»Verjamemo, da si starejši zaslužimo veliko več vaše pozornosti. Ne verjamemo, da molčite in ne ukrepate zlasti zato, ker s povečanjem cen v domovih za starejše, ki bremeni oskrbovance in njihove svojce, še naprej bolj kot za ljudi skrbite za uravnoteženost javnih financ,« se je še vprašala predsednica SUS.

Javno pismo SUS varuhu človekovih pravic, 20. 2. 2018

Javno pismo SUS ministricama za delo in za zdravje, 20. 2. 2018

 

Share