Iz prve roke: Tudi sindikat skrbi Gorenje

12. 4. 2019

Poslovni rezultati Gorenja so zaskrbljujoči, čeravno deloma pričakovani zaradi reorganizacije po prevzemu in s tem povezanimi okostji iz omar. Že pred tem so med napovedmi o širitvi proizvodnje v Velenju in Valjevu prihajale novice o odpuščanjih in težavah z repromaterialom.

Po zborih delavcev, kot pišemo v novi številki Delavske enotnosti, glasila ZSSS, ki so po podjetju potekali prejšnje tedne, so v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) pripravili novo številko internega glasila Info Skei Gorenje, v kateri so na dveh straneh navedli najpogostejša, tudi težka in provokativna vprašanja zaposlenih (npr. »Ali je Gorenje res pred stečajem?«, »Ali imamo zastoje zaradi materiala zato, ker ne plačujemo dobaviteljem?«, »Zakaj še do sedaj ni sprejetega plana?«, »Kdo je kriv in kdo bo odgovarjal za izgubo?«, »Ali se res naslednji mesec načrtuje dodatno odpuščanje?«, »Kako to, da tisti, ki so krivi za slabo vodenje in poslovanje Gorenja, še vedno sedijo na vodilnih mestih?«, »Ali se res razmišlja o outsourcingu posameznih dejavnosti (čiščenje, varovanje)?«, »Ali zaradi spremembe v d. o. o. potrebujemo nove pogodbe o zaposlitvi?« …) in odgovore sindikata, kolikor jih je ta delavska organizacija lahko zagotovila. Na koncu so dodali še misli nemškega protestantskega pastorja Martina Niemöllerja o pasivnosti večine posameznic in posameznikov med pogromi nacističnega režima.

Lanska izguba skupine 111 milijonov evrov

Skupina Gorenje, ki je lani za novega lastnika dobila kitajsko korporacijo Hisense, je lani ustvarila 1,184 milijarde evrov prihodkov od prodaje (1,7 odstotka manj kot predlani) in nekaj prek 111 milijonov evrov čiste izgube. Družba Gorenje pa je prihodke od prodaje povečala za 2,2 odstotka, na 819,3 milijona, in ob tem ustvarila 126,8 milijona evrov čiste izgube (leta 2017 je imela 470 tisoč evrov čistega dobička). Največji padec so zabeležili pri industrijskih poslih, sicer bi dosegli rast prihodkov v primerjavi z letom 2017. Skupina zaposluje nekaj več kot 11 tisoč ljudi, od tega skoraj sedem tisoč v Sloveniji.

Kdo bo za rezultate poslovanja nosil odgovornost?

V preteklih tednih so napovedali širitev proizvodnje v Velenju, kjer naj bi zaradi proizvodnje televizijskih aparatov v nekaj letih odprli tisoč delovnih mest, v srbskem Valjevu pa bodo razširili proizvodnjo hladilne tehnike in zaposlil še okoli 1500 ljudi. Ob tem so v preteklih mesecih odpustili nekaj sto delavcev, ki so bili kratkotrajneje zaposleni oziroma so delali prek agencij.

Predsednik konference Skei Gorenje in podpredsednik Skeia za elektroindustrijo Žan Zeba je povedal, da napovedi novega lastnika o dvigu proizvodnje še niso uresničene, zato je tudi prišlo do omenjenih odpuščanj. »Pričakovanja so bila čisto drugačna, da se bo še zaposlovalo ljudi, da se bo povečevala proizvodnja,« je poudaril, ne pa da je proizvodnja na šestdesetih odstotkih in daleč stran od okoli 90-odstotne, kakršna bi bila običajna.

Izguba, ki so jo ustvarili, je zadnje mesece vznemirjala tudi sodelavce, je priznal sogovornik, ki upa, da so razmere za lastnike in menedžerje obvladljive. Ko so bili poslovni rezultati javno objavljeni, je bilo razočaranje veliko, zaskrbljenost prav tako, »ljudje se tudi sprašujejo, če bo kdo zaradi tega nosil odgovornost«, je dodal prvi sindikalist Gorenja. Sindikat pričakuje, da se odgovornost ne bo lomila na zaposlenih, ki svoje delo opravljajo odgovorno in dobro. Novi lastnik kolektivno pogodbo spoštuje in uresničuje, je dodal, da bi imel delodajalec kake drugačne načrte, ni sindikatu nič znanega, »o odpuščanjih se šušlja po gostilnah, ampak mi uradno nimamo nič«. Tudi zadnje srečanje z vodilnimi Hisensa pred dvema tednoma ni dalo nobenega povoda za dvom o resnih in strateških načrtih kitajskih lastnikov glede razvoja Gorenja. Širitev proizvodnje v Velenju naj bi pomenila okoli 300 novih delovnih mest, vendar pa poslovni rezultati ne vlivajo optimizma, da se bo to uresničilo že drugo leto. Reorganizacija še vedno poteka, je dodal, v kratkem bo v Velenju nekaj več kot 50 sodelavcev iz Kitajske, razporejenih zlasti v srednje in višje vodstvo Gorenja.

»V tem trenutku niti pomisliti ne moremo, da zgodba ne bi uspela. Delamo dobro, dobre aparate,« je glede prihodnosti še dodal sogovornik, ki skupaj s sodelavci pričakuje, da se bo spoštovala zakonodaja, kolektivna pogodba in socialni dialog. Z obojestranskim sodelovanjem, ki se izraža tudi z rednim mesečnim srečevanjem socialnega sveta, vzpostavljenega s podjetniško kolektivno pogodbo, se bo odpravilo tudi izredno slabo vzdušje v podjetju, ki deloma izvira tudi iz dezinformacij, je zaključil sindikalist.

Mirsad Begić

Bi brali več? Priskrbite si svoj izvod Delavske enotnosti!

Share