Boj se nadaljuje: na upravnih enotah zaostrujejo stavko, ki bo trajala do preklica

15. 5. 2024

Nova sreda, nov stavkovni dan zaposlenih na upravnih enotah. S to razliko, da stavka po novem ne bo več potekala zgolj sredi tedna, temveč bo trajala vse do izpolnitve stavkovnih zahtev, pridružuje pa se ji večina upravnih enot. Ob tem so z ministrstva za javno upravo načelnikom poslali razširjen nabor nujnih nalog, ki morajo biti opravljene tudi med stavko. V Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS) so kritični do omenjenega seznama, saj zajema praktično vse naloge, ki jih zaposleni na upravnih enotah opravljajo, zato odkrito govorijo o poskusu zadušitve stavke. Pri tem pa opozarjajo tudi na pritiske, ki so jih deležni stavkajoči. Zato so sprožili že več inšpekcijskih postopkov, kmalu pa nameravajo še sodne, so med drugim sporočili danes.

Spomnimo: zaposleni na upravnih enotah so že dalj časa nezadovoljni, jezni in razočarani. Opozarjajo na nizke plače in preobremenjenost z velikim številom zadev oziroma nalog, ki jih morajo opraviti. Kljub več opozorilnim stavkam in aktualni stavki, ki traja že devet sred zapored, luči na koncu predora zaenkrat ni videti. V sindikatu državnih organov namreč opozarjajo, da se ministrstvo za javno upravo še vedno ni primerno lotilo resnega in učinkovitega reševanja preobremenjenosti upravnih enot, kadrovskega primanjkljaja in slabega materialnega položaja javnih uslužbencev ter uslužbenk upravnih enot.

Tako zaposleni na 34 od 58 upravnih enot od danes naprej stavkajo do izpolnitve zahtev. Še na 15 upravnih enotah ohranjajo stavkovne srede, nekaj upravnih enot pa je stavko prekinilo. V sindikatu domnevajo, da vsaj v določeni meri tudi zaradi hudih in nezakonitih pritiskov njihovih načelnic in načelnikov.

Kaj pa zaposleni na upravnih enotah dejansko zahtevajo? V prvi vrsti torej opozarjajo na nizke plače in na preobremenjenost z velikim pripadom zadev. Potem zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi zaposlenih na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in tudi povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah. V okviru pogajanj z vladno stranjo pa je nastala tudi zahteva o 300 evrih bruto dodatka vsem zaposlenim do konca pogajanj o prenovi plačnega sistema.

Težave, s katerimi se soočajo zaposleni na upravnih enotah, so posledica dolgoletnega zanemarjanja upravnih enot, je danes še enkrat več izpostavil predsednik SDOS Frančišek Verk, na kar v sindikatu državnih organov, kot rečeno, opozarjajo že dolgo. Z današnjim dnem pa se torej stavka zaostruje in bo po podatkih sindikata na 34 upravnih enotah trajala do izpolnitve zahtev. Na 15 upravnih enotah bodo še naprej stavkali ob sredah. Poleg treh upravnih enot, ki pri stavki od vsega začetka niso sodelovale, pa je še šest takih, kjer so prekinili stavkovne aktivnosti. Predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković domneva, da se je to zgodilo, ker so bili žrtve res hudih, predvsem pa nezakonitih pritiskov, za kar so odgovorni njihovi načelniki in načelnice, sicer, kot je znano, položajni uradniki, ki so, razen v redkih primerih, težko neodvisni od politike, ki jih je imenovala na položaj. Kot je povedal Stanković, dnevno dobiva obvestila o tem, kaj se dogaja na upravnih enotah, kakšne pritiske trpijo zaposleni in kaj vse si upa privoščiti posamezni načelnik. Nekatere prekinitve stavkovnih aktivnosti naj bi bile tako povsem nezakonite, pri čemer je sekretar SDOS Renato Romič omenil primer z ene od upravnih enot iz zahodne Slovenije, ko sklepa ni izdal stavkovni odbor, ampak eden od udeleženih v stavki.

Od zibelke do groba: stavkajoči na ljubljanski upravni enoti so se danes zelo nazorno potrudili pokazati, zakaj brez upravnih enot naša družba ne more normalno delovati. In zakaj je nujno, da so tam zaposleni dostojno plačani, da jih je dovolj, da so odnosi zgledni in podobno (kliknite za povečavo). Foto. G. I.

 

Nezakonito odrejanje

Iz sindikata sporočajo, da se na terenu prešteva, kdo dela in kdo stavka, medtem ko minister za javno upravo Franc Props pravi, da stavka ne bo plačana. Prihaja tudi do mobinga in trpinčenja na delovnem mestu, zato so se v sindikatu državnih organov že obrnili na inšpektorat za delo, napovedujejo naznanitev kaznivih dejanj, zahtevali bodo sodno varstvo, pri čemer so trdno prepričani v svoj prav. Izjemno problematičen pa je že omenjeni razširjen nabor nujnih nalog, ki jih morajo zaposleni opravljati tudi med stavko, ki ga je načelnikom upravnih enot prejšnji teden poslalo ministrstvo za javno upravo. Prav odreditev nalog, ki jih načelniki oziroma načelnice določajo pod pritiskom in navodili ministrstva za javno upravo oziroma vlade, je po besedah pravnega zastopnika sindikata Klemna Goloba nezakonita in zanjo ni pravne podlage. Za upravne enote namreč ne obstaja področni zakon, ki bi na kakršenkoli način določal, da se lahko ustavna pravica do stavke omeji oziroma je določen način izvrševanja take stavke.

Na upravnih enotah so tako nad odnosom vladne strani še vedno izjemno razočarani. Zadnje pogajalsko srečanje o stavkovnih zahtevah je bilo 16. aprila, na novega jih je vladna stran povabila v ponedeljek, in sicer, kot je povedal Frančišek Verk, precej enostransko, ne da bi prej preverila, če jim termin sploh ustreza, kar tudi kaže na neustrezen odnos do sindikata oziroma do zaposlenih na upravnih enotah. K sprejemu predstavnikov upravnih enot, pa je Verk pozval tudi predsednika vlade Roberta Goloba, da bi iz prve roke izvedel, kar mu, po Verkovih besedah, očitno njegovi podrejeni zelo napačno interpretirajo oziroma morda celo izkrivljajo.

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana Bežigrad so danes v velikem številu prisluhnili svojemu sindikatu. Foto G. I.

 

Predsednik Sindikata delavcev zaposlenih na Upravni enoti Ljubljana Bežigrad Slobodan Vuk je po drugi strani opozoril, za kaj vse so pristojni na upravnih enotah, kjer ne izdajajo le osebnih dokumentov, ampak tudi gradbena dovoljenja, odločajo o prireditvah, razlaščajo zemljišča v javnem interesu ipd., skratka počnejo marsikaj, kar je za urejeno delovanje države in njenih podsistemov zares ključnega pomena. A to, kako pomembni so za državo, kot je nazorno pokazal Tomo Hartman, ki na ljubljanski upravni enoti dela kot referent s strankami, se na plačilnih listah delavk in delavcev ne pozna. Sam leto pred upokojitvijo prejema minimalno plačo, še več, prejšnji mesec mu je delodajalec, torej država, do nje doplačal 155 evrov. Tudi drugi zaposleni z omenjene upravne enote, ki je spregovoril na današnjem srečanju sindikata z mediji, Ernest Mencigar, sicer vodja oddelka za upravno poslovanje, je izrazil veliko zgroženost nad obravnavo zaposlenih na upravnih enotah, nad pritiski, ki so jim izpostavljeni, ter nad odnosom ministrstva za javno upravo, katerega predstavniki na pogajanjih in sestankih tudi odkrito grozijo ter uveljavljajo lastno samovoljo.

Podpora velja

Stavko seveda podpira tudi ZSSS in njeni sindikati dejavnosti. Tako so ji ponovno podporo izrekli v Svobodnem sindikatu Slovenije, Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije in Sindikatu Glosa, kjer so med drugim zapisali: »Zaskrbljujoč je glas, ki je prispel do nas, da vas, ki ste se poslužili tega plemenitega orodja in orožja delavskega boja, temna stran prešteva, da vam grozí z neplačilom stavke, da vas skuša razslojiti in z obarvanim naklepom na druge načine vplivati, da bi vam upadlo srce … A strah je votel in zunaj ga nič ni. Stavka je napovedana in izvajana v skladu s predpisi, stavka je ustavna pravica, zakonodaja spiskov (ne)stavkajočih ne predpisuje, takšni in drugačni diktati so nedopustni, prezira vredni in prepovedani ter pomenijo podlago za sprožitev mnogoterih postopkov. Naša članstva izrekajo veliko priznanje vašemu trudu, ker udejanjate pravico po naravnem in pisanem pravu. Verjamejo, da vam bo uspelo. Vaše prizadevanje za pošteno nagrajevanje delavstva ter za varno, zdravo in spoštljivo delovno okolje bo obrodilo sad. Nam ste svetâl, oblastnikom pa svarilen zgled

Share