Umetna inteligenca v svetu dela – Pred vrati nova tematska številka Delavske enotnosti

14. 9. 2023

Kaj?

Po poletnem premoru se vračajo tudi tematske številke Delavske enotnosti: septembra se bomo posvetili novi aktualni temi, ki zadnje čase buri duhove na vsakem koraku, in sicer uporabi – pa tudi njenim učinkom in vplivom – umetne inteligence v svetu dela.

Kdaj?

Tematska številka Delavske enotnosti z naslovom Umetna inteligenca v svetu dela izide 28. septembra 2023.

Zakaj?

S pohodom umetne inteligence bodo v (bližnji) prihodnosti številna delovna mesta izginila, ogroženi bodo različni poklicni profili, nasploh se bo spremenil naš način dela in nič ne bo več kot prej, pravijo razne (zlovešče) napovedi.

Katere zaposlitve so oziroma bodo najbolj in katere najmanj varne? Nam jih bodo res prevzeli računalniški programi, ki s pomočjo umetne inteligence ustvarjajo človeku podobne pogovore, odgovarjajo na naša vprašanja in pomagajo pri različnih opravilih, kot je denimo znani ChatGPT? Bomo v prihodnosti s svojim poklicem v svetu dela v bližnji prihodnosti sploh še zaželeni, bodo naša znanja, izkušnje, kompetence še iskane in potrebne? In če bomo delo (še) imeli, kaj se bo potem zgodilo z delavskimi pravicami, dostojnim plačilom, s socialnim dialogom in podobno v svetu, kjer naj bi glavno besedo imela umetna inteligenca? Kakšna pa naj bo pri vsem skupaj vloga sindikatov? In zakaj pri uporabi množice sistemov in orodij za različne namene, ki so del tehnologije, ki jo imenujemo generativna umetna inteligenca, obstaja realna nevarnost reproduciranja, potenciranja in krepitve že obstoječe družbene, kulturne, socialne ipd. neenakosti in s tem povezanih razlik?

Vprašanj, neznank in dilem je veliko, mi pa se bomo potrudili poiskati kar največ odgovorov.

Kako?

Tematsko številko je kot vedno mogoče naročiti tako, da izpolnjeno naročilnico, ki jo najdete na spletni strani ZSSS (v rubriki Delavska enotnost), pošljete po elektronski pošti na naslov de@sindikat-zsss.si, in sicer do 22. septembra 2023.

Kje?

Na straneh vašega in našega časopisa, nujnega vira informacij za vse delavke in delavce, sindikalistke in sindikaliste, delovne ljudi, ki jih zanimajo pomembne, relevantne, kompleksne teme, s pomočjo katerih lahko bolje razumemo svet, v katerem živimo.


V pokušino

Če še niste prepričani, ali bi naročili napovedano tematsko številko, vam v pokušino ponujamo nekaj branja iz preteklih številk:

Od outsourcinga do insourcinga: definicije, primeri, praksa

Delavsko gibanje skozi čas: 150 let delavskega boja – 150 let napredka

Kaj je poklicna bolezen in kako jo je mogoče pravno veljavno ugotoviti

Share