Poklon in zahvala gasilcem za nadčloveške napore in uspešno omejitev grozljivega požara na Krasu

26. 7. 2022

V teh dneh smo pogosto pogledovali proti Krasu, kjer se je na obeh straneh meje razplamtel grozljiv požar, največji v zgodovini Slovenije, ki ga je krotilo veliko število gasilcev, in sicer ob tesnem sodelovanju s Civilno zaščito, vojsko, policijo, gozdnimi delavci, pomočjo (zračna plovila, gasilci) iz tujine in s številnimi drugimi posredovalci. Čeprav glavni del slovenske obrambe pred ognjem predstavljajo prostovoljni gasilci, so bili med njimi tudi poklicni gasilci.

Vsi vpleteni si za nadčloveške napore in uspešno omejitev požara zaslužijo poklon do tal, na vseh nas pa je, da ne pozabimo lekcij, ki jih prinašajo tovrstni dogodki.
Gasilcem se je ob boju z ognjeno stihijo na zahodu naše države zahvalila in poklonila tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ki je Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) sporočila: »Spoštovane kolegice gasilke, spoštovani kolegi gasilci, v ZSSS se zavedamo, da je delo poklicnih gasilk in gasilcev poslanstvo, ki traja štiriindvajset ur ur na dan in 365 dni na leto ter da si zanj zaslužite zahvalo vsak dan. Vseeno pa ne moremo mimo dogodkov zadnjega tedna in številnih požarov na Krasu, ki so nas na najbolj brutalen način opomnili na ranljivost okolja in vseh nas, ki v tem okolju živimo in delamo. Dovolite mi torej, da se vam v imenu članstva ZSSS zahvalim za vašo požrtvovalnost, solidarnost in borbenost, ki ste jih pokazali na Krasu in ki jih pri svojem delu kažete vsak dan.« Vse dobro pri vašem delu tudi v prihodnje, je še zaželela.

Share