Zgodovinski uspeh delavk in delavcev Tuša!

16. 12. 2022

Iz Sindikata Tuš so danes sporočili, da so v trdih pogajanjih z upravo uspeli doseči dogovor in izpolnitev svojih temeljnih zahtev.

Takole poročajo:

  • Najnižja osnovna plača se je zvišala dvignila iz 697,6 evra najprej na 950 evrov na panožni ravni in zdaj na 1060 evrov na ravni Tuša;
  • Omejili so premeščanje iz poslovalnice v poslovalnico na maksimalno 50 kilometrov od kraja prebivanja, temu pa sledi tudi dodatek za delo v drugi enoti.
  • Ureditev in evidentiranje delovnega časa: končno so dosegli, da bo štela vsaka minuta na delovnem mestu, izobraževanja, sestanki, priprava na delo itd., kar se bo, kot so povedali, poznalo med pol ure in celo do ure na dan. Prav tako se bosta čas priprave na delo in zaključevanja dela dosledno štela v delovni čas.
  • Potni stroški: kritje potnih stroškov v višini 85 odstotkov cene mesečne vozovnice in izplačilo kilometrine za prihod na delo v višini 0,17 evra na kilometer v primeru opravljanja dela ob sobotah ter v primeru ponovnega prihoda na delo, ko se izvajajo inventure in podobno. V primeru, če delavec oziroma delavka nima zagotovljenega javnega prevoza, je treba upoštevati določila iz kolektivne pogodbe in izplačevati kilometrina.

Dogovor začne veljati s 1. januarjem 2023.

»Nismo se ustrašili naporov, ves čas smo držali skupaj, ves čas smo delovali vključujoče in demokratično. Šli smo med sodelavke in sodelavce, obiskali smo številne poslovalnice po vsej Sloveniji. Poleti pa se nam je pridružilo tudi skladišče in povezava poslovalnic ter skladišča je pomenila, da nas več nič ne more ustaviti. Postajali smo močnejši, delavke so se nam pridružile, naše članstvo se je krepilo, sedaj nas je že več kot 520. Zato, ker smo bili dobro organizirani, ker smo se učili drug od drugega, ker nas je bilo vsak dan več včlanjenih v sindikat, smo lahko dosegli uspeh. Mi, delavci, smo dokazali, da lahko tisti, ki garamo in delamo, vzamemo lastno usodo v svoje roke in izborimo drugačno prihodnost, boljšo prihodnost za vse nas,« so ob izborjenem zapisali v sindikatu.

Kljub dosežkom ne bodo prenehali s svojim delovanjem in aktivnostmi. Del dogovora z upravo Tuša je namreč tudi to, da že februarja 2023 nadaljujemo s pogajanji na panožni ravni in uresničevanjem zahtev, ki se tičejo delovnih pogojev, še sporočajo, med problemi, ki jih je še treba rešiti, pa naštevajo prevelike obremenitve zaradi premajhnega števila zaposlenih, pogoste kršitve kolektivne pogodbe in podobno.

»Prav tako se naš boj ne bo zaključi na ravni naše panoge, saj so problemi, ki grozijo delavstvu – draginja, okoljska kriza, visoke najemnine, vojne, propadanja zdravstva in oskrbe … –  širši in zadevajo vse delovne ljudi,« še poudarjajo v Sindikatu Tuš.

Share