ZSSS po sprejetju ZPIZ-2E: Krivica odpravljena po petih letih!

Državni zbor Republike Slovenije je včeraj,  9. 11. 2017,  v poznih večernih urah na svoji 51. izredni seji izglasoval novelo Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju s kratico ZPIZ-2E, ki jo je 20. 9. 2017 v zakonodajni postopek vložila skupina poslank in poslancev SD in DESUS s prvopodpisanim Matjažem Hanom.

Predlog novele je temeljil na večletnih prizadevanjih ZSSS, predvsem nekdanjega predsednika Dušana Semoliča, za odpravo neustrezne sistemske ureditve v ZPIZ-2, da se retroaktivno kot dokup šteje pokojninska doba, pridobljena s prostovoljno vključitvijo v obvezno pokojninsko zavarovanje pred 31. 12. 2012.

»Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo seveda zadovoljni, da je končno tudi politika razumela vsebino naše zahteve za odpravo nerazumnih in nesprejemljivih posledic pred leti sprejetega zakona. Zdaj je najpomembnejše, da zavarovanke in zavarovanci možnost uveljavijo in zahtevajo novo odmero pokojnine,« je poudarila predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

ZSSS vseskozi zagovarja stališče, da velja določba 155. člena Ustave Republike Slovenije o prepovedi povratne veljave zakonov ne le za pridobljene pravice, kakršna je pokojnina, ampak tudi za pravice v nastajanju, kakršna je pokojninska doba. ZSSS je zato vseh pet let od uveljavitve ZPIZ-2 v letu 2013 dalje to stališče odločno uveljavljala v socialnem dialogu, na ustavnem sodišču in celo evropskem sodišču za človekove pravice. Da nam je končno uspelo prepričati poslance, kaže rezultat glasovanja v državnem zboru, saj je za novelo glasovalo 62 poslancev, proti pa sta bila zgolj poslanca SMC Mitja Horvat in Danilo Ranc.

»Novela bo številnim brezposelnim, ki so dolga leta zaman iskali zaposlitev in se zato prostovoljno vključili v obvezno pokojninsko zavarovanje ter redno plačevali prispevke, omogočila, da si namesto predčasne pokojnine pridobijo bolj ugodno starostno pokojnino«, je povedala izvršna sekretarka ZSSS Lučka Böhm.

ZSSS posebej opozarja tiste, ki so bili v preteklih petih letih prisiljeni v predčasno upokojitev, ker se jim je kot dokupljena štela pokojninska doba pridobljena s prostovoljno vključitvijo do 31. 12. 2012, da morajo po objavi novele ZPIZ-2E v Uradnem listu Republike Slovenije na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije zahtevati ponovno odmero ugodnejše starostne pokojnine.

Novela ZPIZ-2E ureja še eno, za delavce zelo pomembno vprašanje, za katerega se je letos zavzela ZSSS: postopek priznavanja pokojninske dobe za delavce tistih delodajalcev, ki po 1. 1. 2018 ne bodo oddali REK obrazca in torej ne bodo obračunali prispevkov za pokojninsko zavarovanje zanje. Brez te dopolnitve ZPIZ-2 tem delavcem ne bi bila več priznana pokojninska doba za obdobje neobračunanih prispevkov.

»Doseženo je rezultat dolgoletnih prizadevanj ZSSS, za upoštevanje delavskega interesa pa smo hvaležni tudi poslankam in poslancem DS in DESUS, ki so v zakonodajni postopek vložili predlog ZPIZ-2E, zlasti prvopodpisanemu Matjažu Hanu«, je ob tem še poudarila izvršna sekretarka Lučka Böhm.

Share