Lidlovi pritiski se nadaljujejo – ZSSS podpira sindikalistko Tjašo Kozole in ostro obsoja ravnanje uprave!

20. 3. 2020

Pišemo o nadaljevanju zgodbe o pritiskih na predsednico sindikata Lidl Slovenija in dolgoletno poslovodkinjo v Lidlu Tjašo Kozole, ki ji grozi odpoved, za katero je prvič uradno izvedela kar iz medijev.

Sindikat delavcev Trgovine Slovenije (SDTS) sporoča naslednje: »Pred časom smo vas obvestili, da poskuša Lidl odpusti predsednico sindikata Lild Slovenija Tjašo Kozole, poslovodkinjo v prodajalni Lidl in mamo samohranilko dveh otrok, ki se je pred dobrim letom dni pogumno odločila, da se bo s sodelavkami sindikalno organizirala. Včeraj je prejela vabilo na zagovor pred odpovedjo delovnega razmerja, ker ji uprava očita nevestno opravljanje dolžnosti oziroma “hudo malomarnost”. Toda to je le izgovor.

Sindikat je v zadnjih mesecih okrepil svoje aktivnosti in postal prepoznaven med delavkami, kar je vplivalo tudi na povečanje članstva. Od prvega medijskega poročanja v Tedniku, ko je Tjaša v kratkem prispevku izvedela, da ji želi uprava vročiti pisno seznanitev pred redno odpovedjo, je sindikat stopil v akcijo in povečal članstvo na 70 članov in članic. Prek različnih medijev je sindikat poskušal javnosti razkriti Lildlov model izkoriščanja delavk in na ta način pritisniti na upravo, ki neomajno vztraja pri svojem. Kljub sestanku, ki je potekal med SDTS in Lidlovo delegacijo, na katerem so Lidlovi predstavniki obljubili preiskavo situacije, se postopek odpovedi zaposlitve Tjaši Kozole nadaljuje. Zagovor bo potekal v ponedeljek, 23. 3. 2020, ob 8:00 na sedežu uprave v Komendi.

Boj se je v zadnjih dneh zaradi novega koranavirusa še zaostril, saj Lidl še dodatno izžema delavke, jih izpostavlja okužbi, varčuje pri zaščitnih ukrepih, hkrati pa že išče nove delavke. Medtem ko se sindikat bori za ustrezno zaščitno opremo, skrajšan delovni čas trgovin in dodatno plačilo za obseg dela, Lidl krizo izkorišča za uničenje sindikata. Peticija za zaščito trgovk in trgovcev, ki je zakrožila po poslovalnicah, je dvignila tudi druge delavke, ki se bodo zaradi nevzdržnih razmer priključile sindikatu. V tem času, ko so razmere izjemno zaostrene, je odpustitev predsednice sindikata nevarna poteza, ki bo ogrozila vse nadaljnje akcije in demotivirala tudi organiziranje delavk v drugih trgovskih verigah.

Zaradi izrednih razmer v državi so v vodo padle tudi načrtovane akcije, s katerimi je sindikat želel ubraniti predsednico. Odpovedati se moramo novinarski konferenci vseh sindikatov, protestom pred sedežem uprave v Komendi in bojkotiranju poslovalnic. Ne preostane nam drugega, kot da na različne načine informiramo javnost, pritisnemo na upravo in podpremo borke in borce Sindikata Lidl Slovenija. Jasno zahtevajmo preklic odpovedi Tjaši Kozole!«

Podporo sindikalistki Tjaši Kozole je izrazila tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, rekoč: »Podpiramo članice in člane sindikata, delavke in delavce Lidl Slovenija, ki se borijo za obstoj svojega hišnega sindikata, ki se v času izrednega položaja v državi – novega koronavirusa borijo za ustrezno zaščitno opremo, ki se borijo za skrajšan delovni čas trgovin in za dodatno plačilo za obseg dela ter ostro obsojamo upravo zaradi oviranja sindikalnega dela in neodgovornega ravnanja v času epidemije do članov sindikata, delavcev ter nespoštovanja delovne zakonodaje.« Takojšen preklic odpovedi delovnega razmerja predani sindikalistki zahtevajo tudi pri raziskovalnem odboru Centra za družbeno raziskovanje (Cedra).

Enako v skupni izjavi za javnost nedvoumno zahtevajo tudi Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa, Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) in Svobodni sindikat Slovenije (SSS).

Pozivamo pa vas tudi k podpisu spletne peticije, ki je nastala v podporo sindikalistki Tjaši Kozole, najdete pa jo lahko tukaj.

Share