ZSSS in SFOS: Zahtevamo ustavitev vseh postopkov proti sindikalistu

23. 2. 2017

Predsednik ZSSS Dušan Semolič, sekretar Sindikata finančnih organizacij Slovenije (SFOS) Drago Ščernjavič in odvetnik Mirko Bandelj so na novinarski konferenci v četrtek, 23. 2. 2017, izrazili ogorčenje in nasprotovanje ravnanju vodstva Zavarovalnice Triglav (ZT) do Mileta Zukića, tamkajšnjega sindikalnega zaupnika. Zahtevamo zaustavitev vseh postopkov, ki pomenijo nedopustno in grobo poseganje v pravico do sindikalnega dela in organiziranja, so povedali.

»Kolega Zukić je znan kot pošten in hraber sindikalist in verjamem, da je marsikomu kot tak tudi moteč. Poskus, da se ga vrže na cesto in s tem omeji in socialno ogrozi je vsega obsojanja vreden,« je poudaril predsednik ZSSS, saj se to  »v 21. stoletju in podjetju, ki ne stoji slabo, ne bi smelo zgoditi«. Kakovostno sodelovanje med upravo in sindikatom je zelo pomembno tudi za poslovno uspešnost, je še spomnil.

Sindikalno organiziranje je pravica, zaščitena s slovensko ustavo, zakonom in pomembnimi mednarodnimi dokumenti, velik civilizacijski dosežek, ki bi ga morali vsi ščititi. Sindikalni zaupniki bi morali biti še posebej varovani, saj je zanjo pomembno zaupanje, pokončnost in pogum.

Odvetnik Bandelj je prepričan, da ni prišlo do izdaje poslovne skrivnosti, kar Zukiću očita ZT, saj so bili podatki iz dveh vprašanj (glede komercialnih popustov pri zunanjih zastopnikih) iz problematizirane spletne ankete že javno znani. Sindikalist Zukić pa je kot pooblaščenec sindikata za stike z javnostjo le skušal ugotoviti stališča članic in članov sindikatov glede perečih vprašanj oz. anomalij v poslovanju podjetja, ki vplivajo na njihove interese.

Kot je poudaril sekretar SFOS Ščernjavič, sindikat lahko zbira mnenja, stališča in pripombe, pri tem pa ga uprava ne more omejevati. Napad na sindikalnega zaupnika in ustrahovanje, ki mu v 25 letih v ZT ni bil priča, se dogaja v času, ko skušajo v ZT, kjer se sicer ne morejo pohvaliti zglednim socialnim partnerstvom, izboljšati ureditve podjetniške kolektivne pogodbe in kolektivne pogodbe dejavnosti. Upravo ZT je pozval, da se delovnopravni spor reši po poti mediacije ali arbitraže in se tako izognejo morebitni poslovni škodi, ki bodo nastali zaradi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti.

Na nesprejemljivo ravnanje odgovornih v ZT že so opozorili številni sindikati in sindikalne centrale, tudi sindikat Glosa in predsednica Ekonomsko socialnega strokovnega sveta Slovenskega državnega holdinga.

Share