3. dan na kongresu na Dunaju: Relevantne teme, zanimivi gosti, pomembne razprave in – volitve

23. 5. 2019

Na Dunaju se je danes nadaljeval štirinajsti kongres Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), na katerem sodeluje tudi delegacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Tudi danes s kongresa poroča Lučka Böhm, ena od delegatk ZSSS in izvršna sekretarka ZSSS za varnost in zdravje pri delu:

Tretji dan kongresa je bila najprej na vrsti razprava in glasovanje o četrtem poglavju Akcijskega programa Evropske konfederacije sindikatov 2019-2023 z naslovom Podpora pravičnemu prehodu, pošteni digitalizaciji in močnejši industrijski politiki in podpoglavji, ki se tematsko dotikajo industrijske politike, digitalizacije, ekonomije spletnih platform, trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb in drugih pomembnih tem.

Naj omenim zgolj nekatere dele kongresnega dokumenta in razprave. ETUC bo v želji za ohranitev meje med delovnim in zasebnim časom zahteval delavsko pravico do odklopa od delodajalčeve informacijske tehnologije. Predstavnik britanske sindikalne organizacije Trades Union Congress (TUC) je požel aplavz, ko je poročal o uspešnih tožbah, s katerimi so prisilili velike korporacije, kot sta Amazon in Hermès, da so zaposlile delavke in delavce, ki so zanje delali kot navidezni samostojni podjetniki. Lastniki omenjenih in podobnih korporacij sodijo med najpremožnejše ljudi na svetu, ki se pritožujejo, da ne vedo, kako porabiti svoj denar, a jim ne pride na misel, da bi redno zaposlili in plačali delavke in delavce, na račun katerih s tem, da jim zanikajo standardne delavske pravice, bogatijo. Tudi tistim, ki delajo znotraj ekonomije spletnih platform, je treba zagotoviti sindikalne pravice. Sindikati bomo delovali smeri, da bo do leta 2050 gospodarstvo imelo nič emisij. Zahtevali bomo več sredstev za raziskave in razvoj, da bi klasični industriji in zaposlenim v njej omogočili četrto industrijsko revolucijo ter digitalno, nizkoogljično in krožno gospodarstvo.

Tretji dan so bile na vrsti tudi volitve (glej glasovnice spodaj) predsednika in štirih podpredsednikov Evropske konfederacije sindikatov, generalnega sekretarja organizacije, dveh njegovih namestnikov in treh konfederalnih sekretarjev ter petih nadzornikov. Rezultati volitev bodo znani jutri dopoldne.

Sicer pa lahko poročam, da je bil kongres na Dunaju odlično pripravljen, zanimiv in brez nepotrebnega pretiravanja glede varnosti. Delegati in delegatke iz vseh držav niso varčevali s pohvalami. Čutiti je, da, čeprav je po vsej Evropski uniji veliko evroskeptikov in smo bili priča celo brexitu, evropski sindikati cenijo svojo sindikalno organizacijo. Razprave so pokazale, da sindikalisti in sindikalistke z vseh koncev Evrope podobno razmišljajo o istih stvareh. Vsi so na primer zadovoljni z revizijo direktive o napotenih delavcih, ki preprečuje socialni damping. Slišali pa smo tudi pozive, da potrebujemo evropsko direktivo o minimalni plači.”

Omeniti velja, da je Evropska konfederacija sindikatov danes, ko so z volitvami v Evropski parlament začeli na Nizozemskem in v Združenem kraljestvu, znova pozvala k čim večji udeležbi na evropskih volitvah in spodbudila ljudi, naj dajo glas tistim, ki se bodo zavzemali za pravičnejšo, bolj demokratično in bolj socialno Evropo.

Foto Etuc

Prav tako je pomembno opozoriti tudi na intervencijo kandidata za enega od konfederalnih sekretarjev Evropske konfederacije sindikatov in belgijskega sindikalista Ludovica Voeta, ki sicer prihaja iz Odbora za mlade evropske sindikalne konfederacije, ki se je odločno zavzel, da bi bil naslednji kongres leta 2023 nekoliko pomlajen in skupaj s somišljeniki pozval, da bi se ga udeležilo 23 odstotkov mladih delegatk in delegatov, starih do petintrideset let. Letos je bilo takih delegatov namreč samo 10 odstotkov.

Foto Etuc

Opozarjamo na:

Prenos/streaming dogajanja v živo (na voljo v sedmih jezikih, tudi v angleščini, vendar ne v slovenščini)

Prenesi dogodek (na povezavi so na voljo posnetki zasedanj, debat, dogodkov, in sicer v formatu mp4 ter 15 minut po zaključku posameznega dogodka)

Eden od današnjih gostov je bil avstrijski predsednik Alexander Van Der Bellen. Foto Etuc

Več:

Unions urge vote in Euro elections – for fairer Europe, democracy and social justice

Kongres Evropske konfederacije sindikatov je mogoče spremljati tudi na družbenih omrežjih, in sicer s ključnikom #ETUC19 na TwitterjuFacebookuInstagramuYoutubu in Flickrju, za več informacij in utrinkov s kongresa na Dunaju pa ne pozabite spremljati tudi naše spletne strani www.zsss.si. O prvem dnevu je mogoče več prebrati tukaj, o dogajanju na drugi dan pa tu.

Foto Etuc
Kandidati in kandidatke za novo vodstvo Evropske konfederacije sindikatov. Zdajšnji generalni sekretar Luca Visentini je tretji, omenjeni belgijski sindikalist Ludovic Voet pa drugi z leve. Foto Etuc
Foto Etuc
Foto Etuc
Foto Etuc
Foto Etuc
Foto Etuc

 

Foto Etuc
Share