Šestega in sedmega aprila leta 1990 je v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal prvi kongres Zveze svobodnih sindikatov Slovenije po geslom »Zame gre, za moje delo, znanje in pravičnost!« Kongres je pomenil zaključek več kot dveletnih razprav med članstvom o tem, kakšno sindikalno organizacijo potrebujejo.

Nekaj desetletij pozneje ZSSS praznuje svoj trideseti rojstni dan. V letu 2020 naša hiša – Dom sindikatov na Dalmatinovi 4 v Ljubljani – slavi 60. rojstni dan, praznovanje praznika dela na ljubljanskem Rožniku 130. obletnico, naše glasilo Delavska enotnost pa 78 let neprekinjenega izhajanja. Kar veliko pomembnih dogodkov torej, ki jih bomo posebej obeležili in proslavili.

Rdeča nit vseh aktivnosti bo #30letZSSS, pod streho #30letZSSS pa bomo proslavili naše obletnice, izpostavili pomen našega dela (na vseh ravneh organiziranja!) in članom, članicam ter tistim, ki to šele utegnejo postati, pokazali pomembnost sindikalnega dela ter boja – včeraj, danes in jutri.

Ob 30-letnici ZSSS tako sporočamo: Sindikati smo široko vpeti v družbo in pomembni na marsikaterem področju življenja in dela naših članov in članic, delavk in delavcev, mladih in starejših. Pridružite se nam, preverite, kdo smo, kaj delamo in zakaj je dobro biti naš član oziroma članica. Ugotovili boste, da sindikati nismo ostanek preteklosti, ampak zelo pomemben del sedanjosti in še pomembnejši del prihodnosti.

Share