Ali lahko delodajalec zaposlene prisili v cepljenje?

17. 1. 2021

Spletna rubrika ZSSS svetuje je namenjena odgovorom na najrazličnejša vprašanja, težave, stiske ipd., povezane s svetom dela. Sprašujete lahko tudi vi: pišite nam (glej spodaj) in pomagali vam bomo.

V Sloveniji ta čas že poteka prostovoljno cepljenje njenih prebivalcev. Ali nas lahko delodajalec prisili, da bi se cepili in nam zagrozi, da v nasprotnem primeru izgubimo službo?

Odgovor

Gre za legitimno vprašanje, saj gre za novo bolezen, ki je zelo nalezljiva in za razmere, s katerimi se še nismo srečali. Vendar pa menimo, da delodajalec obveznega cepljenja delavca ne more odrediti, glede na to, da zakonodajalec ni določil obveznega cepljenja za prebivalstvo, in torej ima tak poseg v osebnost posameznika za prekomeren, tudi v luči zagotavljanja javnega zdravstva. Delodajalec bi lahko npr. odredil periodično tesitiranje vseh zaposlenih, razen tistih, ki bi bili cepljeni, ne sme pa delavca enostransko napotiti na obvezno cepljenje, če v posameznih posebnih predpisih za to ne obstaja pravna podlaga.

Pravna služba ZSSS

 

Imate tudi vi kakšno vprašanje? Pišite nam na info@zsss.si in odgovorili vam bomo. Ne pozabite pa niti na naš časopis Delavska enotnost (uredništvo je dosegljivo na de@sindikat-zsss.si), ki vsakih 14 dni prinaša najboljše pravne nasvete in druge informacije o sindikalnem delu in boju. Naročite se in berite!

 

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share