Dan slovenskega športa: Sindikat upokojencev o predlogu za razglasitev novega državnega praznika

26. 2. 2020

Sindikat upokojencev Slovenije (SUS) se je ta teden v izjavi za javnost opredelil do predloga skupine poslank in poslancev s prvopodpisanim Dejanom Židanom za razglasitev novega državnega praznika – dneva slovenskega športa. V sindikatu predlog pozdravljajo, vendar menijo, da bi ga bilo bolj primerno kot 1. oktobra, ko obeležujemo mednarodni dan starejših, praznovati 26. avgusta, torej na dan, ko je leta 1778 skupina srčnih slovenskih planincev in alpinistov prvič osvojila Triglav.

Več v sindikatovi izjavi:

1. oktober je za Mednarodni dan starejših leta 1990 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov z namenom, da bi ta dan povsod po svetu posvetili poglobljenim razpravam o družbenem položaju starejših ter o različnih vprašanjih povezanih z njimi. Menimo, da se slovenski športniki in ljubitelji športa ne bi dobro počutili, če bi s praznovanjem svojega praznika zmanjšali oziroma preusmerili družbeno pozornost s problemov, ki tarejo starejše. Pa tudi sicer bi z razglasitvijo drugega praznika na Mednarodni dan starejših pokazali podcenjujoč odnos do prizadevanj najbolj ugledne mednarodne organizacije.

Zato se nam zdi bolj primerno, da bi praznik slovenskega športa praznovali 26. avgusta, na dan, ko so se leta 1778 na pobudo Žige Zoisa štirje fantje (Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer) prvič povzpeli na Triglav, ki je del slovenskega grba in zastave, po njem pa se imenujejo številna športna društva v državi. Triglav je bil tudi v zgodovini simbol slovenstva od narodnega prebujenja do Osvobodilne fronte.

Od prvega vzpona na Triglav je minilo že 242 let, kar zgovorno priča, da smo narod z dolgo in bogato športno tradicijo, še zlasti na področju gorništva, planinstva in alpinizma, ki še danes sodijo med najbolj razširjene oblike športa in rekreacije pri nas. Nenazadnje si domala vsak državljan Slovenije želi vsaj enkrat povzpeti na Triglav, mnogim pa je to že uspelo. Tako kot šport, nas Triglav povezuje, ne razdvaja, hkrati pa je tudi naš nacionalni ponos. Samo spomnimo se ponosa, ki je preveval Slovenijo, ko so gorski reševalci ob osamosvojitvi Slovenije na vrhu Triglava razvili slovensko zastavo. Takšen ponos nas preveva tudi ob vrhunskih dosežkih naših športnikov in zavzetih športnih delavcev, ki si praznik športa najbolj zaslužijo.

Sindikatovo sporočilo je v celoti dostopno tudi tukaj: Izjava Sindikata upokojencev Slovenije o predlogu za razglasitev novega državnega praznika – dneva slovenskega športa

Share