Danes se začenja Evropski teden varnosti in zdravja pri delu

25. 10. 2021

Od 25. do 29. oktobra 2021 bo po vsej Evropski uniji potekal tradicionalni Evropski teden varnosti in zdravja pri delu, ki bo letošnji vrhunec evropske kampanje Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta (2020 – 2022).

Po vsej EU se bo zvrstilo na stotine dogodkov: predvajanja tematskih filmov, dogodki na družbenih omrežjih, konference, razstave, natečaji in usposabljanja … Namen letošnjega evropskega tedna, ki ga organizira Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA), je povečati ozaveščenost o kostno-mišičnih obolenjih. Kampanjo v Sloveniji usmerja nacionalna informacijska točka EU OSHA s sedežem na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ZSSS in Sindikat delavcev trgovine Slovenije za preprečevanje mišično-kostnih obolenj vodita svojo kampanjo Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen za prenovo Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen. Cilje kampanje smo v ta namen 22. oktobra letos na 38. sestanku slovenske informacijske točke EU OSHA predstavili tudi slovenski strokovni javnosti.

Vsakdo lahko v okviru Evropskega tedna varnosti in zdravja pri delu ozavešča o preprečevanju mišično-kostnih obolenj na delovnem mestu. Lahko na primer natisnemo tematske plakate, jih razobesimo na vidnem mestu in z njimi povabimo sodelavke ter sodelavce:

  1. k vajam za aktivni odmor med delom (plakat na tej povezavi),
  2. k enostavnim a učinkovitim ergonomskim izboljšavam delovnega mesta (plakat na tej povezavi)
  3. k seznanitvi s kampanjo Tvoj sindikat zahteva omejitve ročnega premeščanja bremen (plakat na tej povezavi)

Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu

Share