Delavke in delavci, ne podpisujte ničesar, Sava Turizem, prenehajte s spornimi praksami!

21. 3. 2020

Na ZSSS smo se seznanili s spornimi praksami podjetja Sava Turizem d.o.o, ki zaposlenim ponuja v podpis sporazum o prenehanju veljavnosti pogodbe o zaposlitvi ter sporazum o odsotnosti z dela brez nadomestila plače. Podobne listine bi se naj pojavile tudi v Termah Lendava d.o.o. Na podjetje, ministra za gospodarstvo ter na Turistično gostinsko zbornico Slovenije smo poslali svoj protest. Problematiko aktivno rešuje tudi Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije.

Gre za popolnoma sprevrženo, nemoralno in nedopustno dejanje, s katerim vodstvo družbe Sava Turizem d. d. kaže svoj odnos do zaposlenih delavcev. Ne smemo pozabiti, da je družba Sava Turizem d. d. v pretežni državni lasti. Gre za skupine najranljivejših delavcev, veliko med njimi je tujcev. Gre za delavce, ki so imeli v dejavnosti gostinstva in turizma veliko število presežnih ur in ki jim je bila kršena marsikatera pravica. Da ne govorimo o plačah, ki so nizke.

Tovrstna dejanja družbe Sava Turizem d. d. ostro obsojamo in vodstvo podjetja pozivamo, da takoj umakne predloge sporazumov, že sklenjene pa razveljavi. Delavcem so bili ti sporazumi  predloženi izključno z namenom, da jim delodajalec ne bi izplačal tistega, kar jim je po zakonu in kolektivni pogodbi, v primeru prenehanja delovnega razmerja oziroma napotitve na začasno čakanje na delo, dolžan izplačati.

V ZSSS vsem delavcem, ne glede na dejavnost delodajalca, ki so jim (ali jim še bodo) v podpis ponujeni takšni sporazumi svetujemo, da jih ne podpišejo. Če delavec sporazuma ne podpiše, pogodba o zaposlitvi ostane v veljavi, delodajalec pa lahko delavcu poda odpoved pogodbe o zaposlitvi na podlagi katere bo slednji upravičen vsaj do nadomestila za brezposelnost in odpravnine. V primeru odrejenega začasnega čakanja na delo pa bodo delavke in delavci upravičeni do nadomestila plače za čas čakanja.

Razumemo, da so izredne razmere prizadele tudi delodajalce, nerazumljivo pa je, da so se nekateri delodajalci, ki bi morali graditi svojo podobo zanesljivega izvajalca storitev in nenazadnje – zanesljivega delodajalca, pripravljeni uporabljati tako sporne metode zoper delavce, ki so jih še pred kratkim iskali v tujini, ker pri nas ni bilo dovolj razpoložljivega kadra. Ali resno mislijo, da bodo s takšnim odnosom do zaposlenih po izrednih razmerah delavci še pripravljeni opravljati delo pri njih?

Vse delodajalce v Republiki Sloveniji, ne glede na dejavnost s katero se ukvarjajo, pozivamo, da se tovrstnih praks ne poslužujejo, saj bomo v nasprotnem primeru primorani zoper njih uporabiti vsa sredstva, ki jih imamo na voljo

Turistično gostinsko zbornico Slovenije in Ministrstvo za gospodarstvo prav tako pozivamo, da tovrstna sprevržena dejanja javno in ostro obsodijo! Če so takšni delodajalci deležni kakršnihkoli javnih sredstev, pa se jim naj nemudoma odvzamejo. Sploh, ko gre za podjetja v pretežni ali delni državni lasti!  Nesprejemljivo je, da si nekateri v teh časih svoje plače dvigujejo, drugi pa naj podpisujejo sporazume, s katerimi se odpovedujejo svojim pravicam!

Bodimo solidarni in ne izkoriščevalski!

Poziv si lahko v celoti preberete TUKAJ. Ob tem vas pozivamo, sporočajte nam o vseh morebitnih spornih praksah, ki ste jim priča vi! Samo tako lahko ukrepamo!

Share