Donirajte za obSTAnek, STAnje je resno! – ZSSS se pridružuje kampanji za pomoč Slovenski tiskovni agenciji

25. 5. 2021
Društvo novinarjev Slovenije je s prijatelji STA ob 3. maju, svetovnem dnevu svobode medijev, začelo s kampanjo Za obSTAnek, s katero zbirajo sredstva za pomoč Slovenski tiskovni agenciji (STA)

Novinarsko društvo je v njej povezalo več med seboj neodvisnih pobud z željo po reakciji na finančno izčrpavanje agencije, ki sta si ga v nasprotju z zakonom privoščila vladni urad za komuniciranje oziroma vlada.

Zaradi neplačila javne službe, ki jo STA še vedno dnevno zagotavlja, je ogrožen obstoj profesionalne in uredniško avtonomne nacionalne agencije, ki je doslej poslovala brez težav. Za javni servis skrbi skoraj devetdeset zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe zaradi profesionalnega in neodvisnega opravljanja dela. Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju. In to v letu, ko svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino.

Slovenska tiskovna agencija STA torej še vedno zaman čaka na sredstva, ki jih ji vlada neupravičeno ne želi nakazati. Zato zbirajo sredstva za pomoč. Akcijo podpiramo – in najostreje obsojamo zavržno ravnanje oblastnikov – tudi v ZSSS in pri našem glasilu Delavska enotnost!

Donirate lahko na transakcijski račun SI56 6100 0002 5727 075. Uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenija, Telemacha in T-2 lahko donirate s pošiljanjem SMS sporočila na 1919 s ključnima besedama STA1 ali STA5 ter tako prispevate en ali pet evrov.

Vse informacije o kampanji so dostopne na tej povezavi.

Ignorirajmo vladno bevskanje ustrahovanja, cinizma in zaničevanja …

… pa sporočajo iz Delavske svetovalnice, Svobodnega sindikata Slovenije, Sindikata kulture in narave Slovenije Glosa ter Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, kjer prav tako najostreje obsojajo politično mrcvarjenje STA, ki poteka tudi na plečih njenih delavk in delavcev.

»Najvišji predstavniki vlade s tovrstnim ustrahovalnim, ciničnim, zaničevalnim komuniciranjem z vsemi navideznimi “sovražniki” proizvajajo javno ozračje ustrahovanja, cinizma, zaničevanja – ki se z deljenjem in komentiranjem vseh teh njihovih izjav eksponentno širi po socialnih omrežjih, medijih in posledično po slovenski družbi. Kar na koncu le še podžiga to isto vladno (spletno) tovarno ustrahovanja, cinizma in zaničevanja. In prav zato je skrajni čas, da jo izoliramo. Skrajni čas je, da ta velik prenapihnjen balon vladne tovarne ustrahovanja, cinizma in zaničevanja čim bolj skrčimo na velikost neznatnega mehurčka, v katerem bodo izolirani vsi ti agresivni tviti, izjave … predstavnikov vlade in njihovih satelitov, katerih edini namen je tako in tako le eden: v javno ozračje spustiti le še več strupenega plina agresivnih izjav, ki se bodo nato ponavljale in valile po vseh možnih javnostih,« pravijo. In kako to narediti, kako izolirati strupeno vladno propagandno mašinerijo? »Preprosto – skupaj jo ignorirajmo. Skupaj ignorirajmo vse te provokativne, zaničevalne, cinične tvite, izjave vseh predstavnikov vlade in njihovih satelitov. Kajti vsi ti isti tviti, izjave …hlepijo po – pozornosti. Odtegnimo jim torej pozornost, odstavimo jih kamor sodijo – na robove družbene pozornosti, v globine javnega pomena. Novinarji, novinarke, uporabniki socialnih omrežij, pravzaprav vsi, katere vas (in nas) naslednjič zasrbijo prsti ob naslednji tovrstni izjavi vladne propagandne mašinerije – ignorirajmo jo. Naj se izgubi v marginalnosti in obskurnosti, kamor sodijo. Naj se spremeni v prazno banalnost, saj to tudi je. Nič člankov, nič komentarjev, nič izjav ob novem žaljivem tvitu, izjavi … kateregakoli predstavnika vlade ali njihovega satelita,« odločno predlagajo.

Donirajte za obSTAnek na 1919 z besedama STA1 ali STA5 (ali neposredno na zgoraj navedeni transakcijski račun). Več na zaobstanek.si.

Share