Ko se minister zlaže: ekonomsko-socialni svet ni podprl t. i. »Uber zakona«

14. 4. 2021

Reprezentativne sindikalnih centrale, članice ekonomsko-socialnega sveta (ESS), med katerimi je seveda tudi ZSSS, sporočajo, da se je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec v včerajšnjih Odmevih na Televiziji Slovenija zlagal, ko je zatrdil, da je ESS podprl t. i. »Uber zakon«.

V odsotnosti sindikalne strani si je torej privoščil zavestno neresnico, saj je še na novinarski konferenci včeraj popoldan povedal, da sta zakon podprli vladna in delodajalska stran, sindikalna pa ne. Pokazal je tudi popolno nepoznavanje delovanja ESS, tako glede postopka obravnave in sprejemanja zakonodaje kot tudi glede odločanja na ESS, saj skladno s pravili o delovanju ekonomsko-socialnega sveta ta odločitve sprejema s soglasjem vseh treh socialnih partnerjev.

Sindikati ponovno poudarjamo, da digitalizacija ne sme pomeniti prekarizacije, zato jo mora zakon onemogočiti z vsemi potrebnimi varovalkami. Le takšnega ga lahko podpremo. Ker predmetni predlog zakona ne vključuje varovalk, ki bi prekarizacijo preprečile, ga v sindikalnih centralah ne podpiramo.

Prilagamo tudi sklepe, ki jih je v povezavi z zakonom sprejel ESS.

Share