Vse filmsko-delavske poti znova vodijo v Hrastnik … na Kamerat, festival delavskega filma!

27. 6. 2022

Od 30. junija do vključno 2. julija bo v Hrastniku že drugič potekal Kamerat, prvi in edini festival delavskega filma v Sloveniji ter eden redkih tovrstnih na svetu. Prijatelje kulture, filma in dostojnega dela je, kot pravijo organizatorji, navdihnila stavka delavcev vseh panog v Hrastniku, ki so leta 1934 zahtevali in si izborili boljše pogoje dela. Festival se bo zgodil ob njeni obletnici, saj takrat lokalna skupnost praznuje solidarnost, tovarištvo in pomen organiziranja za skupne cilje. Kot poudarjajo organizatorji, pa bo letos festival sovpadel tudi z 200. obletnico rudarstva v Hrastniku.

Ideja, ki jo je pred dobrimi tremi leti za Delavsko enotnost, glasilo ZSSS, v intervjuju omenil nekdanji sindikalist in aktivist ter zdajšnji hrastniški župan Marko Funkl, bo torej doživela že svojo drugo edicijo.

Posebnost festivala je, da bodo projekcije filmov izpeljane na treh lokacijah – v rudniški jami, na kompresorski postaji in v bivši rudarski delavnici. Letošnji program vključuje nabor 17 filmov, razdeljenih v programske sklope – retrospektivo, dokumentarni film, celovečerni film in fokus. V sodelovanju s češkim veleposlaništvom v Ljubljani bo letošnja država v fokusu Češka, ki ima prav tako kot Sloveniaj pestro industrijsko dediščino, ki daje navdih filmskim ustvarjalcem.

Filmski program festivala dopolnjuje spremljevalni program z okroglimi mizami, pogovori ob filmih z domačimi in tujimi ustvarjalci, odprtje tematske poti kot poklon zasavski rudarski dediščini, razstava Plečnik in Praga – mogoče bo obiskati tudi prenovljeno razstavo Uporništvo v Zasavju, razstavo fotografij s fotografskega natečaja Kamerat in razstavo likovnih del učencev OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik na temo delavstva –, izobraževalne delavnice, sklop filmov študentov AGRFT in še marsikaj drugega, napovedujejo organizatorji.

Dogajanju na festivalu je mogoče slediti tudi prek Facebooka in Instagrama, program pa si lahko ogledate tukaj:

Kliknite za povečavo.

 

Share