Proti ignoranci stavkovnih zavez in zavračanju socialnega dialoga – Sindikat poklicnega gasilstva v sindikalne aktivnosti, vključno s pripravo na izvedbo stavke

18. 5. 2021

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije ostro obsoja ravnanje ministra za obrambo Mateja Tonina, ki s popolno ignoranco podpisanih stavkovnih zavez ministrstva za obrambo ter z zavračanjem socialnega dialoga neposredno škoduje slovenskim poklicnim gasilcem. Predsedstvo SPGS je zato pred kratkim sprejelo sklep o zaostritvi sindikalnih aktivnosti, vključno s pripravo na izvedbo stavke.

Predsedstvo sindikata je na seji prejšnji teden obravnavalo stanje vladnih stavkovnih zavez glede sklenitve normativnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitve položajnega dodatka. Gre za stavkovni zavezi vlade in ministrstva za obrambo, katerih rok za zaključek postopkov se je iztekel že pred skoraj dvema (kolektivna pogodba 30. septembra 2019) oziroma tremi leti (položajni dodatek 1. septembra 2018).

»Kljub našim večmesečnim prizadevanjem, da bi se postopki za uveljavitev stavkovnih zavez po odstopu prejšnje vlade intenzivno nadaljevali z novo vladno zasedbo, se ti zaradi popolne ignorance ministra za obrambo Mateja Tonina, sploh še niso začeli. Odnos pristojnih z ministrom Toninom na čelu se ni spremenil niti po našem zadnjem (in do danes edinem) srečanju s predstavniki ministrstva za obrambo 3. marca letos, ko smo bili zaprošeni, da jih še enkrat seznanimo z našimi zahtevami, ki izhajajo iz njihovih stavkovnih zavez!? To smo že naslednji dan, 4. marca, tudi storili in jim v zvezi s tem še enkrat poslali poziv k nadaljevanju pogajalskega procesa za sklenitev normativnega dela KP za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka. Pozvali smo jih, naj v najkrajšem možnem času skličejo sejo Pogajalske skupine za sklenitev normativnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in nadaljuje s postopki (ki jih je ministrstvo prekinilo februarja 2020) še pred koncem marca 2021, ter da se zakonsko uredi pravica do položajnega dodatka, najkasneje do konca aprila 2021,« poročajo iz sindikata.

Ker pa se na ministrstvu za obrambo ni nič premaknilo, na omenjeni dopis/poziv pa po več kot dveh mesecih niso prejeli odgovora, je predsedstvo SPGS sprejelo sklep o zaostritvi sindikalnih aktivnosti, vključno s pripravo na izvedbo stavke.

Boj se torej nadaljuje …

Share