Krik obupanih (in jeznih) poklicnih gasilcev pred ministrstvom za obrambo

3. 3. 2021

Kot napovedano, je Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) danes obiskal ministrstvo za obrambo, saj poklicni gasilci že dolgo zaman čakajo na sestanek z ministrom Matejem Toninom in na izpolnitev zaveze iz stavkovnega sporazuma izpred treh let, ki bi pomenila ureditev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva ter uveljavitev pravice do položajnega dodatka.

Kot je v izjavi za medije dejal generalni sekretar SPGS David Švarc, pri današnjem obisku ne gre za klasičen protestni shod članov sindikata, pač pa za »krik obupanih nad dogajanjem v naši državi s strani tistih, ki nas vodijo, ki kljub temu, da imajo jasno zapisane zaveze, ki so več kot le obljube, teh ne spoštujejo

David Švarc je pojasnil, da se minister Tonin kljub zavezam ministrstva za obrambo in vlade, podpisanim pred tremi leti, s poklicnimi gasilci ni pripravljen niti srečati.
Sindikalist je poudaril tudi, so Tonina in ministrstvo od oktobra lani petkrat pozvali k srečanju in nadaljevanju pogajanj, zadnji odgovor pa prejeli novembra lani. 
Takrat jih je državni sekretar Damijan Jaklin, s katerim so se danes vendarle sestali, obvestil, da nadaljevanje pogajanj ni mogoče, dokler o tem ne odloči vlada. Kot pravi Švarc, sami nimajo težav glede pogovora z nekom, ki ima mandat za pogajanja, zato so postavili na laž trditev ministrstva, da naj bi SPGS zavračal pogovore z državnim sekretarjem, ki ga je za to pooblastil minister.


Foto Matej Klarič

Share