Kaj storiti ob visokih temperaturah na delovnem mestu? Delimo napotke inšpektorata za delo

21. 6. 2022

Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu je opozorila na aktualne, letošnje napotke inšpektorata z delo o »ukrepih delodajalca ob visokih temperaturah na delovnem mestu«. Spet je namreč tisti čas v letu, ko lahko na naših delovnih mestih kaj hitro postane peklensko vroče.

Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotoviti delavkam in delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejeti potrebne ukrepe, pravijo v inšpektoratu. »Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih med drugim (v 25. členu) opredeljuje tudi temperaturo zraka, ki jo mora delodajalec praviloma zagotavljati v delovnih prostorih. Delodajalec mora tako zagotoviti takšno temperaturo zraka v delovnih prostorih med delovnim časom, da ustreza biološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in na fizične obremenitve, razen v hladilnicah, kjer se upoštevajo kriteriji za delo v mrazu. Pri izpolnjevanju vseh teh zahtev mora delodajalec upoštevati tudi določila slovenskih standardov za toplotno udobje, med katerimi izpostavljamo predvsem standarde SIST EN ISO 7730: 2006, SIST EN 27243:2001, SIST EN ISO 9920:2010 in SIST EN ISO 8996:2005,« so zapisali.

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

»Omenjeni pravilnik v 25. členu konkretneje določa, da temperatura zraka v delovnih prostorih sicer ne sme presegati 28 stopinj Celzija, razen v tako imenovanih ‘vročih delovnih prostorih’, kjer so temperature povečane zaradi delovne opreme (na primer peči), ki jo uporablja delodajalec pri izvajanju delovnega procesa. Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotoviti delavkam in delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejeti potrebne ukrepe.« Delodajalec lahko izvede začasne ukrepe, ki veljajo le v času prekoračenih najvišjih dovoljenih temperatur, na primer prerazporeditev delovnega časa, krajši delovni čas, pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba ustreznih osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in podobno, skrajni ukrep je lahko tudi prekinitev delovnega procesa, seveda pa se lahko odloči tudi za dolgoročnejše tehnične ukrepe v obliki dodatnih klimatskih in prezračevalnih naprav, če drugih ukrepov na primer zaradi narave delovnega procesa ne more vpeljati. Odločitev o tem, katere ukrepe bo izvedel, je delodajalčeva, morajo pa biti opredeljeni v izjavi o varnosti z oceno tveganja, še izpostavljajo pri inšpektoratu za delo.
»Izjava omenja zgolj predpis o zagotavljanju toplotnega udobja pri delu v prostorih, pogrešamo pa predpis, ki bi določil zaščito delavk in delavcev, ki med vročinskimi valovi delajo na prostem. Kožni rak zaradi sevanja ultravijoličnih žarkov je denimo že tretja najpogostejša poklicna bolezen v Nemčiji,« pa v odzivu na napotke inšpektorata opozarja Lučka Böhm, izvršna sekretarka ZSSS za varnost in zdravje pri delu.

Vse o varnem delu v času vročinskih valov na spletni strani zssszaupnikvzd.si

Na spletni strani zssszaupnikvzd.si smo pripravili kompilacijo informacij in nasvetov iz e-novic ZSSS za delavske zaupnike za varnost in zdravje pri delu – objavljenih med letoma 2017 in 2022 – o delu v času vročinskih valov, ko postanejo temperature neznosne tako na delovnih mestih v zaprtih prostorih kot tudi na prostem.

Najdete jih s klikom na naslednje povezave:

Služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu

Ne prezrite tudi:

Od vročine se zvrti – Življenje in delo v času podnebnih sprememb

Foto CHUTTERSNAP/Unsplash

Share