Kako je s prevozom na delo, ko ne deluje javni potniški promet?

17. 11. 2020

Od ponedeljka, 16. 11., je zaradi omejevanja širjenja okužb z novim koronavirusom v veljavi začasna ukinitev javnega potniškega prometa.

Pri tem so dovoljene določene izjeme, in sicer:

  • Avtotaksi prevozi (ob obvezni dezinfekciji vozila ter uporabi zaščitne maske)
  • Posebni linijski prevozi potnikov, t. i. delavski avtobusi, ki jih za prevoz na in z dela organizirajo delodajalci (ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje)
  • Intervencijske in druge nujne službe javnega sektorja
  • Skupini sodelavcev iz istega podjetja, do največ šest oseb, je v času prepovedi javnega prevoza dovoljena uporaba osebnega vozila za prevoz na ali z dela.

Ministrstvo za infrastrukturo je ob ukinitvi vzpostavilo posebno telefonsko številko 01 478 71 67, toda dejstvo je, da marsikateri delavec oziroma delavka ne more priti na delo po nobeni od zgoraj navedenih izjem oziroma ima s prihodom na delovno mesto težave.

Služba pravne pomoči ZSSS zato svetuje naslednje:

  1. Če delavec nima opravljenega vozniškega dovoljenja, in je na delo prihajal z javnim prevozom, zaradi izrednih razmer pa mu je onemogočen prihod na delo, mora o tem predhodno obvestiti delodajalca. Delavec mora namreč v skladu s 36. čl. ZDR-1 obveščati delodajalca o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih delovnih obveznosti. V tem primeru je delavec upravičen do 50-odstotnega nadomestila plače (Vir: ministrstvo za delo, 17. 11. 2020), ki pa ne sme biti nižje od 70 odstotkov minimalne plače.
  2. Če v pogodbi o zaposlitvi ni navedeno, da je pogoj za zasedbo delovnega mesta, za katerega ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi, lastno vozilo, delavec v izrednih razmerah, ko ni javnega prevoza, ne krši delovnih obveznosti, če ne more na delo. Delavcu svetujemo, da delodajalca predhodno obvesti pisno, po elektronski pošti oziroma vsaj po sms sporočilu, da bo imel dokazilo o pravočasnem obveščanju delodajalca;
  3. Delodajalec bo lahko takšnemu delavcu odredil ali čakanje na delo (80 odstotkov plače zadnjih treh mesecev), če pa ima delavec s pogodbo o zaposlitvi dogovorjen neenakomerno razporejen delovni čas, pa mu bo lahko delodajalec delovni čas razporedil tudi tako, da bo delavec manko ur nadoknadil pozneje v okviru referenčnega obdobja.
  4. Z delodajalcem se lahko dogovorite, da izrabite višek ur (če ga imate) ali dopust (samo, če to želite);
  5. Če bo delodajalec organiziral prevoz (npr. poslal sodelavca, taksi …), je možnost nujno treba sprejeti.

Več o tem kje in kako nas lahko kontaktirate v primeru težav ali vprašanj, pa lahko izveste tukaj.

Na tem mestu vas opozarjamo še na najnovejše obvestilo ministrstva za delo o ukinitvi javnega prevoza v povezavi z višjo silo, ki ga na ZSSS še preučujemo.

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share