Kakšna odpravnina pripada delavcu, ki izpolnjuje pogoje za upokojitev, v luči sprememb PKP7?

14. 1. 2021

Spletna rubrika ZSSS svetuje je namenjena odgovorom na najrazličnejša vprašanja, težave, stiske ipd., povezane s svetom dela. Sprašujete lahko tudi vi: pišite nam (glej spodaj) in pomagali vam bomo.

Vprašanje

Izpolnjujem pogoje za upokojitev. Videl sem, da sedmi protikoronski paket (PKP7) prinaša spremembe pri upokojevanju. Zanima me, kakšna odpravnina mi pripada, glede na to, da izpolnjujejem pogoje za upokojitev?

Odgovor

Določba v PKP7, ki v delovna razmerja vnaša neustavno diskriminacijo, ima za posledico tudi različno obravnavo odpravnin.

V skladu z ZDR-1 je delodajalec delavcu, ki je pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let, in se odloči za upokojitev, dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh povprečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje. Kolektivna pogodba na ravni dejavnosti lahko določi tudi drugačne pogoje in višino odpravnine ob upokojitvi.

Primer

Delavcu, ki pri delodajalcu dela 20 let, pripada odpravnina v višini 20×1/3, to je 6,6 povprečnih plač delavca, če mu delovno razmerje odpove delodajalec. Če delovno razmerje odpove sam, pa dobi le 2 plači!

V skladu s spremembo, ki jo vnaša ZIUPOPDVE (PKP7) lahko delodajalec delavcu, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, odpove pogodbo o zaposlitvi brez navedbe utemeljenega poslovnega razloga. V tem primeru ima delavec pravico do odpravnine po 108. členu ZDR-1, in sicer glede na trajanje zaposlitve pri zadnjem delodajalcu:

– 1/5 povprečne plače delavca iz zadnjih treh mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do deset let,

– 1/4 povprečne plače delavca iz zadnjih treh mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot deset let do 20 let,

–  1/3 povprečne plače delavca iz zadnjih treh mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot 20 let.

Odpravnina delavca, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev je tako lahko različna glede na to, ali pogodbo odpove sam, zaradi upokojitve, ali pa mu pogodbo odpove delodajalec brez navedbe razloga, ker delavec izpolnjuje pogoje za upokojitev.

Matija Drmota, univ. dipl. prav., samostojni svetovalec na pravnem področju

 

Imate tudi vi kakšno vprašanje? Pišite nam na info@zsss.si in odgovorili vam bomo. Ne pozabite pa niti na naš časopis Delavska enotnost (uredništvo je dosegljivo na de@sindikat-zsss.si), ki vsakih 14 dni prinaša najboljše pravne nasvete in druge informacije o sindikalnem delu in boju. Naročite se in berite!

 

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share