Kam so šli vsi delavci in delavke? – Napovedujemo novo tematsko številko Delavske enotnosti

24. 1. 2022

Kaj?

Napovedujemo novo tematsko številko Delavske enotnosti, prvo v novem letu, v kateri se bomo posvetili aktualni in izjemno relevantni temi, o kateri poslušamo praktično vsakodnevno ali pa jo intenzivno doživljamo tudi v praksi – in sicer bomo pisali o pomanjkanju delovne sile, pomanjkanju kadra, delavk in delavcev, v najrazličnejših dejavnostih.

Kdaj?

Tematska številka Delavske enotnosti z naslovom »Kam so šli vsi delavci in delavke?« izide 17. februarja 2022.

Zakaj?

Ker gre za svež, vsesplošen družbeni pojav, ki ga velja vzeti po drobnogled in podrobneje preučiti. Ker je stvar aktualna tako v Sloveniji kot v tujini. Ker se je treba vprašati, kako naj se nanjo odzovemo in ravnamo sindikati. Ker ni odveč vedeti, kaj vse skupaj pomeni za prihodnost dela, tudi v luči delovnih mest in služb, ki so se pojavila med koronakrizo. Ker moramo kot sindikalistke in sindikalisti nedvomno biti na tekočem s tem, kar se dogaja okoli nas …

Kako?

Tematsko številko je kot vedno mogoče naročiti tako, da izpolnjeno naročilnico, ki jo najdete na spletni strani ZSSS (v rubriki Delavska enotnost), pošljete po elektronski pošti na naslov de@sindikat-zsss.si ali po telefaksu 01/43-09-175, in sicer do 11. februarja 2022.

Kje?

Na straneh vašega in našega časopisa, nujnega vira informacij za vse delavke in delavce, sindikalistke in sindikaliste, delovne ljudi, ki jih zanimajo pomembne, relevantne, kompleksne teme, s pomočjo katerih lahko bolje razumemo svet, v katerem živimo.

P. S.: Poleg poziva k naročilu seveda velja tudi vabilo k soustvarjanju. Imate idejo, o čem bi morali pisati? Vsebino, ki jo je nujno deliti? Oglasite se na de@sindikat-zsss.si!


Beseda urednika: Nova sezona pred vrati

Če bi čas merili v sezonah, kot to počnemo, ko požiramo svoje najljubše TV-serije – denimo prek ponudnikov, kot sta slavni Netflix ali HBO –, bi lahko rekli, da bodo tematske številke naše in vaše Delavske enotnosti letos začele že svojo deveto (!) sezono, kar je vsega spoštovanja vredno število (tudi v svetu najboljših televizijskih serij). To pomeni, da imamo kaj povedati in da nas zato tudi berete: tematske številke izdajamo že od leta 2014, do zdaj pa jih je izšlo 65.

S tematskimi številkami Delavske enotnosti vam želimo kritično, poglobljeno in angažirano približati pomembne, kompleksne sindikalne, delavske, družbene, ekonomske ipd. teme, povezane s tem, kar ZSSS počne in predstavlja, in s pomočjo katerih lahko bolje razumemo svet, v katerem živimo. Brez lažne skromnosti: v slovenskem medijskem prostoru so naše tematske številke – in nasploh Delavska enotnost – unikat. Takega relevantnega in širokega sindikalnega, delavskega branja ne boste našli nikjer drugje.

Tudi v letu 2022 bomo v našem uredništvu pripravili osem tematskih številk. Ozreti se nameravamo na številne pomembne teme, in sicer na pomanjkanje kadra v različnih panogah, na poklicne bolezni, prihajajoče parlamentarne volitve, na družbeno neenakost, zgodovino delavskega gibanja in še na marsikaj aktualnega, kar nam bo prekrižalo pot. Prezrli ne bomo niti devetega kongresa ZSSS; pri prav vsaki temi pa bomo (po)iskali tudi zanimive in pronicljive sogovornice in sogovornike, avtorice in avtorje.

In če se vam včasih zdi, da smo z našimi tematskimi številkami na trenutke nekoliko naporni, dolgi, zahtevni, malo zapleteni – imate prav. Ampak to enostavno mora biti tako. Marsikdaj je namreč treba kaj povedati bolj na dolgo, bolj poglobljeno kot površno, bolj široko kot ozko. A brez panike: naj bo ta napor podoben tisti pekoči bolečini v nogah, ki jo najbolj čutimo, tik preden se zavihtimo na vrh hriba. Od koder se nam nato odpre čudovit razgled na svet okoli nas. Naj bo Delavska enotnost oziroma njene tematske številke tak razgled. Mi pa se bomo potrudili, da se bo pot splačala.

Bodite z nami in našimi tematskimi številkami še naprej. Se beremo!

Gregor Inkret, urednik tematskih številk Delavske enotnosti

Share