Priložnosti, ki jih prinaša dvig minimalne plače – posnetek konference ZSSS

21. 10. 2019

S 1. januarjem 2020 se bo v Sloveniji zvišala minimalna plača oziroma bodo iz definicije minimalne plače izvzeti vsi dodatki, določeni z zakoni in drugimi predpisi ter s kolektivnimi pogodbami, pa del plače za delovno uspešnost in plačilo za poslovno uspešnost, dogovorjeno s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi. Zakaj v ZSSS omenjeni dvig podpiramo, smo povedali že večkrat. Junija smo med drugim v Ljubljani organizirali konferenco Priložnosti, ki jih prinaša dvig minimalne plače.

Z njo smo želeli strokovno in širšo javnost ozavestiti o tem, da je dvig minimalne plače nujen, pravilen in pošten do delavk in delavcev, predvsem do tistih, čigar plače se v zadnjih letih kljub končani finančni ter ekonomski krizi in gospodarski rasti niso zvišale. Dogodek smo pripravili v sodelovanju s strokovnjaki in strokovnjakinjami z različnih področij, s pomočjo katerih smo podrobneje osvetlili, zakaj se dvig minimalne plače tiče nas vseh oziroma zakaj je priložnost za zaposlene, delodajalce in družbo. Dogodek je vodila predsednica ZSSS Lidija Jerkič, govorke in govori pa so bili:

  • Tilen Božič, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
  • Mag. Andreja Poje, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije
  • Dr. Barbara Kresal, Fakulteta za socialno delo, Univerza v Ljubljani
  • Dr. Miroslav Stanojević, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani
  • Anita Ogulin, Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje
  • Dr. Gorazd Kovačič, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani

Posnetek nastopov

V živo s posveta: Priložnosti, ki jih prinaša dvig minimalne plače. V komentarje bomo naložili še posnetki iz razprave. (Kvaliteta posnetkov ni optimalna, za kar se opravičujemo.)

Posted by ZSSS on Thursday, June 13, 2019

 

Posamezne dele razprave, ki je sledila potem, pa si je mogoče ogledati na našem Facebook profilu.

Share