Ostro obsojamo napad skrajnežev na italijansko sindikalno centralo CGIL!

12. 10. 2021

V Rimu se je v soboto več tisoč ljudi zbralo na protestih proti predvideni razširitvi obveznosti covidnega potrdila na vse uslužbence ter uslužbenke v javnem in zasebnem sektorju. Ponekod so izbruhnili izgredi. Protestniki so poskušali predreti barikade, metali so petarde in različne predmete. Policija se je odzvala z uporabo gumijevk, solzivca in vodnih topov. Pridržala je tudi več kot deset ljudi, šlo pa je za pripadnike skrajno desne stranke Forza Nuova, ki so sodelovali pri vdoru v stavbo največje italijanske sindikalne centrale.

Kot pravijo medijska poročila, so protestniki v zgodnjih večernih urah vdrli v prostore največje italijanske sindikalne centrale CGIL in jih močno razdejali. Glede na posnetke s prizorišča, so varnostnike in policijo napadli s palicami in drogovi, nato pa izsilili vstop v poslopje. Generalni sekretar omenjenega sindikata Maurizio Landini je napad označil za »organizirano dejanje fašističnega nasilja, napad na demokracijo« in dodal, da naj nihče ne misli, da lahko državo pošlje nazaj v obdobje fašizma.

Z zgroženostjo sem prebrala vest o sobotnem napadu fašističnih in drugih desnih skrajnežev na sedež konfederacije sindikatov CGIL (organizacija naj bi bila žrtev tudi spletnega napada, saj njihova spletna stran trenutno ne deluje, op. ur.) v Rimu. Brutalen napad na sindikalno konfederacijo, ki je braniteljica pravic delavcev in upokojencev ter zagovornica demokracije, je po našem trdnem prepričanju vreden najostrejše obsodbe, pa je o dogodkih zapisala predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Francka Ćetković in italijanskim soborcem ter soborkam sporočila naslednje: »V imenu sindikata upokojencev izražam veliko ogorčenje nad tem podlim dogodkom ter solidarnost s sindikalno centralo CGIL, kot tudi s Sindikatom upokojencev Italije in Sindikatom upokojencev Furlanije – Julijske krajine z željo, da se takšni dogodki ne bi nikoli več ponovili!« Obsodbam in omenjenim želji se seveda pridružujemo tudi v celotni ZSSS.

P. S.: Zgornja fotografija je s sindikalne manifestacije, ki je sledila brutalnemu napadu. Več o nadaljnjih sindikalnih aktivnostih (v Rimu se bodo v soboto odvile velike sindikalne demonstracije) in o drugih podrobnostih srhljivega dogodka pa na tej povezavi.

Share