Nov način pridobivanja potrdil o prestajanju karantene na domu

12. 11. 2020

ZSSS obvešča o novosti Ministrstva za javno upravo (MJU), ki sporoča, da je eden od ključnih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, da oseba, ki so ji potrdili okužbo (s testom ali na podlagi mnenja zdravnika), ostane doma.

Doma naj ostane tudi oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku z okuženim. Če gre za zaposleno osebo, lahko delodajalec zaposlenega, ki je bil v visoko tveganem stiku, napoti na delo od doma oziroma organizira delovne procese in prihod na delo ter z dela tako, da prenos okužbe ni mogoč. Zaposlena oseba ali študent, ki ostane doma in ne more opravljati dela od doma oziroma drugih obveznosti, na primer zaradi študija, potrebuje dokazilo, da je ostala v karanteni na domu.

Po novem je takšno dokazilo potrdilo o karanteni na domu. S tem potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavljata nadomestilo za plačo ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

Postopek za pridobitev potrdila je poenostavljen. Na spletni strani Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) in na portalu eUprave je tako objavljen obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu, ki ga izpolni zaposleni sam ali s pomočjo delodajalca. NIJZ mu na podlagi vnesenih podatkov izda potrdilo na elektronski naslov kot dokazilo za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva. Ob tem dobi tudi navodila o karanteni na domu.

Uporabniki obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu najdejo na portalu eUprave in na spletni strani NIJZ. Obrazec je mogoče oddati z uporabo e-identitete ali brez. V primeru oddaje brez uporabe e-identitete posameznik vnese svojo enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko ter elektronski naslov, na katerega želi prejeti potrdilo o karanteni. V primeru oddaje obrazca z e-identiteto pa bo potrdilo prejel v predal Moja eUprava.

Povzeto po MJU

Še niste članica ali član sindikata?

Preberite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share