Pismo podpore ZSSS: Solidarno s francoskimi soborci in soborkami

11. 12. 2019

V Franciji vre, zaposleni, predvsem v javnih službah, stavkajo, vrstijo se vse hujši protesti. Povod je sporna reforma pokojninskega sistema, ki predvideva dvig starosti ob upokojitvi na 64 let, vlada pa želi s t. i. enotnim sistemom zmanjšati delež pokojnin v francoskem BDP, ki je trenutno 14-odstoten.

Francoske sindikalne kolege in kolegice v njihovem boju podpira tudi ZSSS. Predsednica Lidija Jerkič je danes bratskemu sindikatu CGT, ki je prav tako član Evropske konfederacije sindikatov, poslala pismo podpore. »Zahteve po spoštovanju principov solidarnosti, pravičnosti, varnih in zdravih delovnih razmer, dostojnega plačila, varne starosti ter kakovostnega in dostojnega življenja, so tudi naše zahteve. V tem boju niste sami. Vaš boj je tudi boj slovenskih delavk in delavcev,« je zapisala predsednica ZSSS in kot popolnoma nesprejemljivo označila, da so interesi kapitala in posameznikov pomembnejši kot življenjski standard državljank in državljanov. Narobe je, da se pravice delavk in delavcev nižajo, družbeni položaj vseh ljudi pa poslabšuje, je še poudarila in dodala, da ima vsak pravico so dostojnega življenja in primerne socialne varnosti.

Družba, ki ne temelji na principih solidarnosti in pravičnosti, ni napredna. Sama gospodarska rast in višja produktivnost še ni zagotovilo večje družbene varnosti in boljše kakovosti življenja. Vse to si je treba izboriti, če je potrebno, tudi s stavkami, je bila med drugim jasna predsednica ZSSS in dodala, da je povečanje razlik v družbi nepravično.

Pismo podpore je v celoti (v angleščini) dostopno tukaj.

Share