Pismo podpore kolegici sindikalistki, dr. Urši Opara Krašovec

13. 2. 2020

Objavljamo pismo podpore kolegici sindikalistki, dr. Urši Opara Krašovec in poziv rektorju Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igorju Papiču.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki združuje delavke in delavce zasebnega in javnega sektorja, je dobro seznanjena s številnimi primeri ravnanj delodajalcev, ki so usmerjena proti sindikalnim zaupnikom in sindikatom na splošno. Sindikalni zaupniki, ki si stalno prizadevajo za boljše pogoje dela in višje plače, ki stalno opozarjajo na primere slabih praks in kršitve pravic zaposlenih, so branik delavskih pravic in seveda pogosto niso po volji vodstev podjetij in organizacij, sploh tistih, ki za pravično in dostojno delo ne slišijo ravno radi. Sindikalne zaupnike z razlogom ščitimo – kolegi, kolegice, sindikati, sindikalne centrale in tudi – zakonodaja!

Prav zato smo na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije toliko bolj zgroženi ob novici o odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalni zaupnici Visokošolskega sindikata Slovenije in KSS Pergam na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, dr. Urši Opara Krašovec, ki je odpoved prejela kljub izrecni zakonski prepovedi v času, ko ji še traja funkcija sindikalne zaupnice in čeprav varstvo pred odpovedjo skladno z določili kolektivne pogodbe uživa še dve leti po izteku mandata. Tako ravnanje delodajalca kaže na en sam cilj, znebiti se sindikalne zaupnice, ne glede na posledice za kogarkoli.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije tako potezo vodstva Fakultete elektrotehniko Univerze v Ljubljani ostro obsoja, kolegici sindikalistki, dr. Urši Opara Krašovec, pa izraža svojo popolno podporo in solidarnost.

Ob tem se pridružujemo pozivu Visokošolskega sindikata Slovenije in KSS Pergam rektorju Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igorju Papiču, ki naj nemudoma stori vse, da prepreči učinkovanje odpovedi pogodbe o zaposlitvi, podane dr. Urši Opara Krašovec!

Sindikati smo že večkrat dokazali: Skupaj smo močnejši! Tokrat, kot vedno, povezani v bran eni izmed nas, dr. Urši Oprara Krašovec, bomo to dokazali ponovno.

Pismo podpore je v celoti dostopno tudi tukaj.

Share