Podprimo mlade v boju za skupno prihodnost! ZSSS poziva k udeležbi na podnebnem štrajku

27. 9. 2019

Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) smo na pobudo Sindikata Mladi plus, sindikata študentov, dijakov in mladih brezposelnih, pred kratkim sprejeli dokument Sindikati in podnebne spremembe in se zavezali, da si bomo skupaj z mladimi prizadevali za socialno smiselne, premišljene ter na pravičnosti utemeljene ukrepe za boj proti podnebnim spremembam in okoljski krizi. Prav tako smo obljubili, da bomo podprli prizadevanja mladih, ki se borijo za pravičnejši in okolju prijaznejši svet za vse, ter izrazili podporo aktivnim mladim in gibanju Mladi za podnebno pravičnost.

Zdaj je čas, da od besed preidemo k dejanjem. ZSSS tako poziva vse delavke in delavce, da podprejo proteste – podnebne štrajke mladih po Sloveniji in se jih tudi aktivno udeležijo.

Zakaj na štrajk? (z besedami mladih) >> Zato!

»Marca nas je več kot dvanajst tisoč zasedlo ulice in trge desetih slovenskih mest. Zahtevali smo odločno ukrepanje proti podnebni krizi in dostojno življenje na ohranjenem planetu za vse.

Na vlado smo naslovili konkretne in izvedljive ukrepe, a se do danes ni zgodilo praktično nič. Še več, zadnji vladni podnebni dokumenti so v nasprotju z resno podnebno politiko. Zato gremo spet na štrajk!

Podnebne spremembe so grožnja vsem nam – pred njimi ne moremo zbežati ali se skriti! Ukrepati moramo zdaj, preden bo prepozno!

Zapustili bomo šolske klopi, pisarne, tovarne in domove za upokojence ter se v petek, 27. septembra, ob 11:55, protestno zbrali na Trgu Republike v Ljubljani ali v enem od drugih krajev po Sloveniji!

Podnebni štrajki so zajeli svet na pobudo mladih. Nadaljevati pa jih moramo skupaj. Zato na štrajk pozivamo prav vse od kuharjev in programerk do delavcev v industriji in upokojenk!«

Vir: Podnebni štrajk Ljubljana: skupaj za podnebno pravičnost 

Kdaj, kje in kako se bo štrajkalo? (informacije gibanja Mladi za podnebno pravičnost)

Za zdaj naj bi se protesti izvedli v osmih krajih po Sloveniji: v Ljubljani, Brežicah, Kopru, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, v Litiji in Ormožu. Zelo verjetno je, da se bo pridružil še kakšen kraj. Tukaj pa je še povezava do krovne spletne strani gibanja.

Dokažimo, da nam ni vseeno in podprimo naše otroke v boju za skupno prihodnost. Skupaj smo močnejši!

Share