Poklicne bolezni od A do Ž – Kmalu nova tematska številka Delavske enotnosti

3. 4. 2023

Kaj?

Napovedujemo novo tematsko številko Delavske enotnosti: aprila se bomo posvetili novi nadvse aktualni temi, in sicer poklicnim boleznim oziroma novemu pravilniku o poklicnih boleznih, ki smo ga po dobrih tridesetih letih različnih sindikalnih prizadevanj ter aktivnosti končno dobili in bo začel veljati 1. maja letos. Poklicno oboleli delavci in delavke bodo tako lahko končno vendarle uveljavili svoje pravice.

Kdaj?

Tematska številka Delavske enotnosti z naslovom »Poklicne bolezni« izide 13. aprila 2023.

Zakaj?

Konec februarja je bil v uradnem listu končno objavljen nedavno sprejeti pravilnik o poklicnih boleznih, na katerega smo delavke in delavci v Sloveniji čakali neverjetnih in nedopustnih trideset let (in še kakšno čez, če smo čisto natančni). Ves ta čas smo si v ZSSS na najrazličnejše načine – od raznih pozivov, protestov do prijave Republike Slovenije na Mednarodno organizacijo dela (ILO) – prizadevali za sprejem tovrstnega ustreznega pravilnika. S 1. majem 2023, ko bo ta tudi uradno začel veljati, bo končno narejen pomemben in za slovenske razmere ogromen korak naprej.

V novi tematski številki Delavske enotnosti bomo podrobno popisali novi pravilnik, natančno pogledali, kaj vse prinaša, preučili postopek in konkretne korake same prijave poklicne bolezni, se pogovarjali s strokovnjaki in se poglobili v druge pomembne vsebinske poudarke s področja poklicnih bolezni oziroma novega pravilnika. Branje, ki ga vsekakor ne gre zamuditi.

Kako?

Tematsko številko je kot vedno mogoče naročiti tako, da izpolnjeno naročilnico, ki jo najdete na spletni strani ZSSS (v rubriki Delavska enotnost), pošljete po elektronski pošti na naslov de@sindikat-zsss.si ali po telefaksu 01/43-09-175, in sicer do 7. aprila 2023.

Kje?

Na straneh vašega in našega časopisa, nujnega vira informacij za vse delavke in delavce, sindikalistke in sindikaliste, delovne ljudi, ki jih zanimajo pomembne, relevantne, kompleksne teme, s pomočjo katerih lahko bolje razumemo svet, v katerem živimo.


V pokušino

Če še niste prepričani, ali bi naročili napovedano tematsko številko, vam v pokušino ponujamo nekaj branja iz preteklih številk:

Od obračuna bolniškega nadomestila do (ne)spoštovanja bolniškega reda – O bolniški odsotnosti in glavnih delavčevih dilemah v zvezi z njo

Od Jazbinškovega zakona, tržnega blaga do države, ki naj končno nekaj spremeni – Pogovor s sociologom in strokovnjakom za stanovanjsko politiko Klemnom Ploštajnerjem ter razmislek o pojavu najemniških sindikatov

S pasivnostjo ne bomo rešili popolnoma ničesar – Pogovor s strokovnjakinjo za preprečevanje nasilja na delovnem mestu Dorotejo Lešnik Mugnaioni

Share