Iz rdečih revirjev: Poklicni gasilci proti županji

18. 4. 2019

Sindikat poklicnih gasilcev Slovenije (SPGS) je danes z novinarsko konferenco pred gasilskim domom v Trbovljah opozoril na škodljivo ravnanje županje omenjenega mesta Jasne Gabrič, najmlajše županje v Sloveniji (!), ki želi ta javni zavod preoblikovati v prostovoljno društvo s poklicnim jedrom zgolj desetih gasilcev. Menijo, da bo zato zelo okrnjena požarna varnost ljudi in premoženja, odgovorne pa pozivajo naj omenjenega varčevalnega koraka ne naredijo. Z županjo so se sicer že sestali in poskušali nesoglasja rešiti po mirni poti, z novinarsko konferenco pa so začeli delovati aktivneje in s tem tako ujezili pristojne na občini, da jim niso dovolili organizirati srečanja z novinarji v prostorih gasilskega doma, rekoč, da ne dovolijo snemanja občinske lastnine, kar kaže na ohladitev odnosov tudi z direktorjem zavoda.

Gasilci, ki v omenjenem javnem zavodu zdaj dežurajo v treh izmenah vse dni v letu imajo zdaj za intervencijo le minuto dolg reakcijski čas, ta pa bi se z nameravanim prestrukturiranjem zagotovo podaljšal več kot pet minut. To pa za življenja tistih, ki so ukleščeni v pločevino ob prometnih nesrečah ali pa za razmah požarov v stavbah, lahko pomeni že usoden preobrat ter izgubo življenj in premoženja.

Po županjinem predlogu naj bi od prvega januarja prihodnje leto v gasilskem domu ponoči in ob vikendih dežural le po en gasilec, vsi drugi pa bi bili doma v stalni pripravljenosti. V sindikatu menijo, da gre za poseg v zasebno življenje poklicnih gasilcev, nedopustno pa je tudi, da bi morali poklicni gasilci postati prostovoljci.

Tik pred koncem novinarske konference so trboveljski poklicni gasilci imeli priložnost pokazati svojo hitro reakcijo, saj so v manj kot minuti odpeljali na kraj izlitja nevarne snovi.

Trboveljske kolege sta prišla podpret sekretar SPGS David Švarc in predsednik Aleksander Ogrizek.

Share