Poklicnim gasilcem naj poplačajo ves dolg – SPGS zadovoljen z dobljeno tožbo

9. 9. 2020

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) so, kot so povedali na današnji novinarski konferenci, zadovoljni z julija letos dobljeno tožbo zaradi nepravilnega izplačila malice za nočno delo. Gre za dober milijon in pol dolga poklicnim gasilcem 13 poklicnih brigad v Sloveniji, ki se vleče že od leta 2006.

SPGS je direktorje zavodov že pred leti pozval naj dolg poravnajo in sprva dobil od njih pozitivne odzive, da bodo to storili za nazaj, takoj ko bo jasno, kaj zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami določa. Kot kaže, so bile njihove obljube dane s figo v žepu, ocenjujejo v SPGS, kjer so tožbo na prvi stopnji dobili že maja 2017, zdaj pa se po zavlačevanju in pritožbah nasprotne strani soočajo s stališčem, da bodo gasilci lahko dobili za nazaj plačilo le za pet let. Da je to zakonska obveza delodajalca se sicer v SPGS jasno zavedajo, direktorje pa pozivajo naj se po razsodbi, ki nosi datum 20. julij 2020, vendarle spomnijo na svoje pred leti dane obljube, ravnajo moralno in odgovorno ter poklicnim gasilcem poplačajo ves dolg. Ta naj bi povprečno na enega gasilca znašal nekaj več kot dva tisoč evrov.

Aleksander Ogrizek, nekdanji predsednik SPGS in gasilec mariborske gasilske brigade, je dobil tri tožbe. Dolg mu je bil delno tudi že poplačan in pravi, da bi v nasprotnem vložil izvršbo. Po njegovem sta najbolj »zaslužna« za goljufanje poklicnih gasilcev ravno njegov nekdanji in sedanji direktor javnega zavoda ter direktorja ljubljanskega in nekdanji direktor krškega javnega zavoda. Meni, da bi »direktorski klub modrecev« moral za svoja dejanja tudi kazensko odgovarjati, je povedal Ogrizek na današnji novinarski konferenci.
Share