Aktualne novice

Kaj prinaša interventni zakon?

V četrtek, 31. avgusta 2023, je državni zbor sprejel zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP). Veljati je pričel 2. septembra. Gre za t. i. »omnibus« zakon, saj posega v skupno 40 zakonov z različnih področij. Glavne poudarke o tem, kaj prinaša, je mogoče najti na tej povezavi.


Sindikalne centrale proti zviševanju dobičkov na račun poplav in za dodatno obdavčitev dobičkov bank!


14. avgust naj ostane trajno Dan solidarnosti

Sporočilo Sindikata upokojencev Slovenije (Sus) ob dnevu solidarnosti: »V Susu prejemamo z vseh delov države sporočila, da je veliko ljudi današnji dan solidarnosti, ki je namenjen solidarnosti s prizadetimi ob hudih poplavah in vremenskih ujmah, izkoristilo tudi za pomoč starejšim sorodnikom, prijateljem, sosedom in znancem, ki so pomoči potrebni zaradi drugih razlogov. Starejših, bolnih, socialno šibkih in drugih pomoči potrebnih so se danes spomnili tudi na območjih, ki jih poplave in ujme niso prizadele. V Sindikatu upokojencev Slovenije se zahvaljujemo vsem, ki so se ob dnevu solidarnosti spomnili na starejše in druge pomoči potrebne ter jih obiskali, povprašali, kako jim lahko pomagajo, ali na kakršenkoli drug način na čisto osebni ravni izrazili solidarnost. Tudi s tem so dokazali, da je solidarnost med ljudmi v Slovenije od Lendave do Kopra in od Tolmina do Črnomlja še kako živa. Predlagamo, da 14. avgust v Sloveniji ostane trajno Dan solidarnosti, ne glede na to, ali bo po koledarju delovni ali dela prost dan. Solidarnost je pri nas že od nekdaj tako velika vrednota, da si zasluži svoj dan


Opozorilo in zaprosilo

V izogib nepotrebnim nesporazumom in morebitnim sporom ter v naslednjem koraku nepotrebni materialni škodi so v Sindikatu državnih organov Slovenije (Sdos) predsednika vlade in resorne ministre, še posebej ministrico za javno upravo, zaprosili za jasne pisne odredbe in obvezna navodila predstojnikom državnih organov in javnim uslužbencem, ki so 14. avgusta vendarle morali priti na delo. Več tukaj.


SDTS – Solidarnost DA, a NE na račun delavk in delavcev!


ZSSS komentira spremembe in dopolnitve Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in poziva trgovce, naj ne dvigujejo cen.

Poziv je v celoti objavljen na naši spletni strani.


ZSSS poziva članstvo: še dodatno se aktivirajmo in pokažimo solidarnost na dan solidarnosti

Več informacij najdete tukaj. Delite naprej! Pokažimo, da je solidarnost ena najbolj pomembnih sindikalnih vrednot in prispevajmo po najboljših močeh!


Ministrstvo za delo napoveduje prve ukrepe za pomoč po poplavah

  • Višje najnižje nadomestilo za primer čakanja na delo, ki bo znašalo 80 odstotkov in obenem ne bo smelo biti nižje od minimalne plače. Nadomestilo bo podjetjem krila država.
  • Višje nadomestilo za primer odsotnosti iz dela zaradi višje sile. Za čas odsotnosti bo delavec prejel 80-odstotno nadomestilo plače, ki ne sme biti nižje od minimalne plače. Nadomestilo bo podjetjem krila država.
  • Mesečnih 1200 evrov pomoči do konca leta za samozaposlene, ki zaradi poplav ne morejo opravljati svojega dela ali je njihovo delo bistveno okrnjeno.
  • Sedem dodatnih dni plačane odsotnosti z dela za vse, ki bodo pomagali pri odpravi posledic poplav.

(8. 8. 2023)


14. avgust: dan solidarnosti in dela prost dan

(8. 8. 2023, 13:19) Vlada Republike Slovenije se je odločila, da bo 14. avgust dan solidarnosti in dela prost dan. Dan poskusimo kar najbolje izkoristiti za pomoč ljudem v stiski!


Finančna uprava opozarja: Če pomoč ne pride od dobrodelnih organizacij, posameznik ni oproščen dohodnine!

(8. 8. 2023, 11:10) Človek, ki prejme finančno pomoč od organizacije, ki nima statusa humanitarne, zanjo ne bo oproščen plačila dohodnine, so opozorili na Finančni upravi. Priporočajo, da se vsa finančna pomoč zbira prek humanitarnih organizacij. Več preberite tukaj.


Sindikat Mladi plus poziva vlado: Ne pozabite na dijake, dijakinje, študentke, študente in vse v prekarnih oblikah dela!

(8. 8. 2023, 10:00) Več informacij na spletni strani Sindikata Mladi plus.


Sindikat delavcev gostinstva in turizma delodajalce poziva k solidarnosti.

(8. 8. 2023, 8.00) Več si preberite na letaku, dostopnem na spletni strani sindikata!

Share