Drobtinice, s katerimi večina ne bo mogla zamesiti kruha in nasititi lačnih – Nov poziv sindikata delavcev gostinstva in turizma

23. 4. 2021

Delimo javno pismo Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGiT), namenjeno predsedniku vlade, ministrstvu za gospodarstvo in direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Spoštovana oblast, spoštovana javnost,

z delavci in delavkami vas opozarjamo na diskriminatorne in neživljenjske pogoje pri odpiranju dejavnosti gostinstva in turizma!

V Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije obsojamo diskriminatorni pogoj pri odpiranju notranjih prostorov gostiln, zato vlado in gospodarskega ministra Počivalška pozivamo, da takšne odločitve takoj prekliče! V kakšni državi pa sploh še živimo?

Dokazila, da smo preboleli covid-19 ali smo bili cepljeni ali izvid testa, ne more in ne sme biti pogoj za vstop v notranji prostor gostilne! Tudi, ko gremo v druge zaprte prostore, ne potrebujemo dokazil o prebolelosti ali cepljenosti ali izvid testa. Nenazadnje bi takšen pogoj goste odbijal in nikakor ne privabljal. To bi samo še dodatno ogrozilo odpiranje lokalov in delovna mesta zaposlenih.

Že vsi ti ukrepi, kot so mize na terasi s tremi metri razdalje in stoli en meter in pol, so popolnoma nesmiselni in neživljenjski, saj znanstvena stroka opozarja, da so okužbe zunaj minimalne! Vsled tega pozivamo stroko in NIJZ, da ponovno odloča o pogojih za gostince in za goste, ki bodo življenjski in sprejemljivi za vse deležnike! Ti pogoji namreč le še poslabšujejo že tako težek položaj v tej dejavnosti.

Ob tem pa vlado in gospodarskega ministra ponovno pozivamo, da v interventnem zakonu, ki je v pripravi, upošteva in sprejme ukrep 100-odstotno nadomestilo plač delavkam in delavcem, ki ne smejo delati zaradi vladnega odloka (čakanja na delo) in že šest mesecev prejemajo le 80-odstotno nadomestilo plače.

Delavci iz panoge odhajajo in se prezaposlujejo v drugih storitvenih dejavnostih in to bi nas moralo skrbeti! Predvsem pa narediti vse, da kader zadržimo!

Pri ukrepu subvencioniranja regresa za letni dopust delodajalcem od vlade pričakujemo, da bo zajela tudi zunanje izvajalce, ki opravljajo storitve za dejavnost gostinstva in turizma in ki so prav tako na čakanju na delo doma že od oktobra lani.

Še vedno od vlade pričakujemo, da se turistični boni namenijo še drugim deležnikom, ki nimajo nastanitev in so prepotrebni vsakršne pomoči. Če država pomaga, naj ne dela izjem, in naj enakopravno porazdeli pomoč med vse deležnike v dejavnosti gostinstva in turizma!

Čas je, da oblast preneha s totalitarizmom in da pri odločitvah upošteva predvsem mnenje stroke! Slovenija je domovina vseh državljank in državljanov in mora ostati demokratična, socialna in pravna država! Vse prevečkrat smo v dejavnosti gostinstva in turizma že bili preslišani in spregledani, še posebej delavke in delavci!

Kljub sproščanju ukrepov, bo še vedno na tisoče delavcev ostalo na čakanju na delo doma, ker so postavljeni pogoji za odprtje neživljenjski, nelogični in nesprejemljivi. Odprite vendarle panogo na način in s pogoji, ki bodo gostincem in ostalim deležnikom pripomogli k čim prejšnjemu zagonu in vrnitvi vseh delavk in delavcev nazaj na delo!

Ne uničujte več panoge, dovolj je že uničenih družb, dovolj je že uničenih delavk in delavcev! S temi pogoji ste vrgli delodajalcem drobtinice, s katerimi pa večina ne bo mogla zamesiti kruha in nasititi lačnih!

Share