Pozor, ne pozabite na uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane za odmero dohodnine za leto 2021

1. 2. 2022

Rok za oddajo vlog je 7. februar 2022. Če jo boste oddali prek eDavkov, lahko to storite do 20. februar 2022, saj bo elektronski portal ostal odprt v času vnosa podatkov iz papirnatih vlog. Na mobilni aplikaciji eDavki in na spletnem portalu eDavki je na voljo predizpolnjena vloga. V papirnati obliki pa obrazca ne bo mogoče osebno prinesti na urad in dobiti potrdila o oddaji.

Zavezanec, ki med letom ni uveljavljal te olajšave, in tisti, ki želi medletno uveljavljeno olajšavo spremeniti, mora vložiti »Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine«.

Vlogo lahko zgolj prek eDavkov oddate do 20. februarja 2022;
Vlogo v papirnati obliki je mogoče oddati do 7. februarja 2022.

Na podlagi Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje ponovnih izbruhov in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 v upravnih zadevah papirnatih vlog ne bo mogoče vložiti v vložišču finančnega urada in pri tem dobiti potrdila o oddaji, temveč le po pošti ali v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov. Tudi iz tega razloga odgovorni svetujejo uporabo eDavkov, ki zavezancem oziroma zavezankam v elektronski obliki pošlje potrdilo o uspešni oddaji, hkrati pa je ta vloga evidentirana in vidna tudi v evidenci vloženih vlog zavezanca na portalu eDavki in lahko služi zavezancu tudi kot arhiv oddanih vlog.

Prednost poslovanja prek sistema eDavki:

  • uporabniki eDavkov bodo lahko uporabili predizpolnjeni obrazec z lanskimi podatki. S tem bo oddaja vloge enostavnejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo vloga oddana pravilno, saj so v elektronskem obrazcu že vgrajene določene kontrole, ki preprečijo vnos napačnih podatkov;
  • vračilo dohodnine nekaj dni prej, kot sicer.

Pri optimiziranju davčne obveznosti z vidika uveljavljanja posebne olajšave za vzdrževane družinske člane si lahko zavezanci pomagajo s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki. Na strani Finančne uprave RS pa je na voljo več splošnih informacij.

Povzeto po gov.si,

prikazna fotografija Glenn Carstens-Peters/Unsplash

Še niste članica ali član sindikata?

Poiščite razloge za včlanitevizberite svoj sindikat in se včlanite!

Share