Predstavniki sindikalnih central: Za borbo za delavske pravice je vedno pravi čas!

8. 5. 2018

Skupinski pohod, narava, druženje in glasba so širom Slovenije zaznamovali dva dela prosta dneva, s katerima smo se tudi letos spomnili na težko izborjene delavske pravice in obeležili praznik dela. V Ljubljani so delavke in delavci tradicionalno zapolnili Rožnik in to kar dvakrat – najprej na predvečer praznika, ko je zagorel mogočen kres, pa še naslednji dan, ko smo si v spomin na žrtve bojev za delavske pravice podelili tudi rdeče cvetove nageljnov.

Praznik dela smo sicer v Sloveniji obeležili že 128-ič, hkrati ta letos sovpada tudi s 150-imi leti sindikalnega gibanja v Sloveniji in 76-imi leti sindikalnega glasila Delavske enotnosti. Na Rožniku so se ob množici obiskovalcev ob našem prazniku združili tudi sindikati. Skupaj so na stojnici vsem obiskovalcem delili informacije o sindikalnih aktivnostih in vključitvi v sindikalne boje, z velikega odra pa so prisotne pred prižigom kresa skupaj nagovorili tudi predstavniki treh največjih sindikalnih central pri nas; predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, predsednik konfederacije Pergam Jakob Počivavšek in generalni sekretar Konfederacije sindikatov javnega sektorja Bojan Hribar.

Za prvi maj zahtevamo

Že predsednica Sindikata Mladi plus in moderatorka sindikalnega nagovora Tea Jarc je izpostavila, da je ob prvomajskem druženju nujno tudi zavedanje zgodovinskega upora delavcev leta 1886 v ZDA, ki je pravzaprav razlog za naše vsakoletno praznovanje. Hkrati je tudi vzgon za združevanje vseh v nenehnem boju za to, »da ohranimo delavske in socialne pravice, izboljšamo delavske pogoje, se borimo za dostojno plače in pokojnine ter omogočimo dostojno življenje vsem« je poudarila preden je napovedala prepleten nagovor predstavnikov treh sindikalnih central.

»Prvi maj je pravi dan za to, da zahtevamo, da se gospodarska rast v mnogo večji meri odrazi v bolj kvalitetnih delovnih mestih, boljših pogojih dela in dvigu plač za vse delavce. Da zahtevamo, da so delovna mesta tudi za mlade stabilnejša in varnejša, zavrnemo vračanje k delovnemu času, ki so se mu sindikati upirali že pred več kot sto leti in zahtevamo, da tehnološki napredek služi tudi zaposlenim. Ne plače, delavce je treba razbremeniti!« je izpostavila Lidija Jerkič in poudarila, da se za izboritev in ohranitev pravic sicer borimo in moramo boriti vsakodnevno.

Pozivu se je pridružil tudi Bojan Hribar, ki je poudaril, da je »za prvi maj naša dolžnost in dolg do dosedanjih sindikalnih prizadevanj, da bodočim oblastnikom in delodajalcem napovemo, da bomo ne le branili pravice delavcev, temveč se bomo aktivno trudili, da se položaj zaposlenih tako v zasebnem kot v javnem sektorju izboljša.« Da smo delavci nosilci razvoja, ki na naših življenjih nikoli ne naredi razlike, je izpostavil tudi Jakob Počivalšek. »Čas je pravi, da se začnemo zavedati, da so delavci odločilni za uspehe delodajalcev, da ni nikakršnih ovir, da iz tega razloga sindikati danes in vse dni vnaprej ne bi postavljali visokih zahtev in bili drzni pri vztrajanju, da se izpolnijo«, je pozval k vedno visokim ciljem in nenehnemu kljubovanju misli, da je vse že doseženo in se ničesar ne da spremeniti.

Skupno in solidarno delovanje

Bojan Hribar je poudaril tudi pomembnost kolektivnega in solidarnega delovanja, ki je bila simbolno prikazana tudi s skupnim nagovorom sindikalnih predstavnikov.  »Čas je, da tako kot danes tu na odru stojimo predstavniki treh sindikalnih central, v sindikalnih aktivnostih delavstvo stopi skupaj, zaposleni v javnem in zasebnem sektorju, zaposleni in delavci prekarnih oblik dela, saj le skupen in solidaren nastop vseh lahko prinese napredek na ravni delavskih pravic,« je izpostavil.

Skupaj so predstavniki sindikalnih central obkroženi z veliko množico prižgali tudi tradicionalen kres, ki je v pozor na delavske pravice zagorel kot »simbol žara borbe za pravice zaposlenih in simbol vroče teme problematike napadov na te pravice, vključno z napadi na delavsko organiziranje«, kot je ubesedil Jakob Počivavšek. Dodal je, da nas kres vsako leto znova opominja, »da se je bilo, da se je, in da se bo vedno vredno in potrebno boriti za delavske pravice, ne glede na spremembe, ki se godijo okoli nas in ne glede na spremembe, ki spreminjajo tudi nas.«

Za borbo za delavske pravice je vedno pravi čas. Živel prvi in drugi maj praznik dela!

Romana Biljak Gerjevič

 

 

 

 

 

Share