Prikaz nasprotnih dejstev: predsednica ZSSS proti zlonamernim in neresničnim obtožbam iz nekaterih medijev

22. 6. 2021

Odkar smo sindikati izstopili iz pogajanj na ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in podprli petkove proteste, so predstavniki oblasti o nas izrekli številne težke besede, celo laži. Ogromno gnojnice, za kar so odgovorni mediji, ki so blizu stranki SDS in naklonjeni aktualni vladi, je priletelo tudi na predsednico ZSSS Lidijo Jerkič, ki zdaj prek odvetniške družbe formalno zahteva objavo popravka in prikaza drugih oziroma nasprotnih dejstev.

Za kaj gre?

1. primer

28. 5. 2021 je bil v mediju Nova24TV.si na povezavi https://nova24tv.si/slovenija/znani-so-organizatorji-protestov-brez-organizatorjev/ objavljen članek avtorice Sare Rančigaj z naslovom Znani so organizatorji protestov “brez organizatorjev”.

V njem so bile objavljene neresnične in prirejene informacije. Zato je Lidija Jerkič v skladu z določbami Zakona o medijih zahteva spodnji popravek in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev:

Ne drži, da Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) novači protestnike. ZSSS  je na protestih po sklepu predsedstva aktivno sodelovala in o tem obveščala javnost, vendar pa k udeležbi na protestih ni neposredno pozivala.

Prav tako ne drži, da se predsednica ZSSS Lidija Jerkič v nasprotju z načeli sindikata bori za nižje plače in da so njeni razlogi za udeležbo na protestih zgolj politični. ZSSS in predsednica se borita za višje plače ter za bolj pravično porazdelitev zaslužka in bremen med delom in kapitalom, razlog za udeležbo na protestih pa je socialni dialog, ki ga sindikat in predsednica vodita tudi na takšen način.

Nadalje ne držijo podatki o plači predsednice. Ta dosega približno 30 odstotkov v članku navedenega zneska, pri čemer za funkcijo, ki jo opravlja na ZSSS, ne prejema nobenega dodatnega plačila. Njen dohodek državne svetnice variira iz meseca v mesec in je odvisen od udeležbe ne sejah Državnega sveta ter zakonsko reguliran.

Priznali širjenje lažnih informacij

Ob omenjenem članku so na provladnem mediju zgornji popravek vendarle objavili in s tem priznali, da so širili lažne informacije o ZSSS in naši predsednici

Kliknite za povečavo.
Kliknite za povečavo.

2. primer

1. 6. 2021 v mediju Pomurske novice na povezavi https://pomurske-novice.si/lidija-jerkic-prva-dama-zveze-svobodnih-sindikatov-z-astronomsko-placo-in-proti-dvigu-plac-delavcev-ki-jih-zastopa/ objavljen članek uredništva z naslovom Lidija Jerkič, “prva dama” Zveze svobodnih sindikatov z astronomsko plačo in proti dvigu plač delavcev, ki jih zastopa.

V njem so bile objavljene neresnične in prirejene informacije. Zato je Lidija Jerkič v skladu z določbami Zakona o medijih zahteva spodnji popravek in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev:

Ne drži, da je predsednica ZSSS Lidija Jerkič proti dvigu plač delavcem. Bori se namreč za višje plače ter za bolj pravično porazdelitev zaslužka in bremen med delom in kapitalom. Prav tako ne drži, da je Lidija Jerkič hči srbskega JLA oficirja iz Jesenic.

Nadalje ne držijo podatki o plači predsednice. Ta dosega približno 30 odstotkov v članku navedenega zneska, pri čemer za funkcijo, ki jo opravlja na ZSSS, ne prejema nobenega dodatnega plačila. Prav tako ne sedi v nadzornem svetu, temveč v Državnem svetu RS, kjer njeno plačilo variira iz meseca v mesec, je odvisno od udeležbe ne sejah organa ter zakonsko regulirano.

3. primer

30. 5. 2021 v mediju Nova24TV.si (zap. št. 1977 v Razvidu medijev Ministrstva za kulturo RS) na povezavi https://nova24tv.si/slovenija/politika/to-so-milijonske-hobotnice-zaradi-katerih-sindikati-zelijo-padec-desne-vlade/ objavljen članek avtorja Luke Perša z naslovom To so milijonske hobotnice zaradi katerih sindikati želijo padec desne vlade.

V njem so bile objavljene neresnične in prirejene informacije. Zato je Lidija Jerkič v skladu z določbami Zakona o medijih zahteva spodnji popravek in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev:

Organiziranost Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ne predstavlja milijonske hobotnice, temveč je sindikat v skladu s statutom organiziran na več nivojih: v podjetjih in zavodih, območnih organizacijah in na ravni dejavnosti, vsi skupaj pa so povezani v ZSSS. Dohodki iz državnega proračuna, ki jih ZSSS prejema, predstavljajo članarine, ki jih zvezi plačujejo sindikati, ki delujejo v javnem sektorju, plačila za projekte, ki jih zveza izvaja z evropskimi sredstvi, različne refundacije prispevkov ipd., zato je zavajajoče predstavljanje zgolj končne številke prihodkov iz državnega proračuna brez informacije, kaj ti prihodki dejansko predstavljajo. Prav tako ne drži, da bi se kljub večanju prihodkov izkazovalo vedno večji negativni poslovni izid. Realno stanje je namreč nasprotno in je razvidno iz bilanc ZSSS.

Ne drži, da je ZSSS odigral enega od zaščitnikov tranzicijskega omrežja v Sloveniji. Vseskozi se namreč bori za delavske pravice, ne glede na to, katera politična opcija je na oblasti. Nadalje ne drži, da »aktualna šefica največjega sindikata v Sloveniji« prejema več kot osem tisoč evrov mesečne plače. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič namreč mesečno prejema približno 30 odstotkov navedenega zneska, pri čemer za opravljanje svoje funkcije na ZSSS niti ni posebej plačana.


Preberite še:

Socialni dialog je bil za koalicijo zgolj alibi – Pogovor s predsednico ZSSS Lidijo Jerkič

Share