Da bo pomemben delavec, ne dobiček: Sindikat delavcev trgovine s peticijo za zaprtje trgovin ob nedeljah

14. 9. 2020

21. septembra bo potekala redna seja Državnega zbora (DZ), na kateri bodo poslanci opravili tretje branje Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini in odločali o zaprtju trgovin ob nedeljah. V luči obravnave je Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) pripravil peticijo in že začel z zbiranjem podpisov med delavkami in delavci v dejavnosti trgovine v podporo zaprtju trgovin ob nedeljah.

Sindikat tako nadaljuje s prizadevanji za sprejem predloga zakona, katerega cilj je dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah v obliki, kakršna je bil dogovorjena na seji odbora za gospodarstvo 15 julija.

»Sindikat delavcev trgovine Slovenije (SDTS) je na poziv Vlade RS kot socialni partner skušal z delodajalci v minulih mesecih poiskati ustrezno rešitev, a so bile prejete ponudbe za delavce in delavke v trgovini nesprejemljive«, poudarja Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije. »S podpisi zahtevamo od poslank in poslancev, da upoštevajo voljo delavstva, torej tistih, ki jih ta zakon najbolj zadeva! Obenem tudi sporočamo, da bomo v primeru, da zakon ne bo sprejet v takšni obliki, nadaljevali z aktivnostmi, dokler trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo zaprte. Ne bomo se ustavili: poleg prostih nedelj in praznikov že vseskozi zahtevamo tudi višje plače, manjše obremenitve obstoječih delavcev v posameznih poslovalnicah in večje število zaposlenih pri posameznem trgovskem podjetju. Prizadevamo si za spremembe, ki bodo v dobrobit zaposlenih – članov Sindikata delavcev trgovine Slovenije, s ciljem, da bo v prihodnje pomemben delavec in ne le dobiček,« dodaja Rožič.

Zakaj peticija?

S peticijo želijo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije opolnomočiti tiste, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva. Delavci in delavke imajo tako možnost, da neposredno izrazijo podporo in se priključijo prizadevanjem, da trgovine ob nedeljah zapremo. To pa je istočasno tudi priložnost, da se izpostavijo (pre)nizke plače zaposlenih v trgovini, ki so izpostavljeni velikim obremenitvam in ki v posameznih poslovalnicah pogosto delajo v premajhnih, okrnjenih kolektivih. Z obstoječim kadrom ni mogoče planirati in izvajati delovnega časa v okviru 40 ur tedensko, poudarjajo številni delavci in delavke v trgovini, kar še dodatno poudarja pomembnost peticije, ki sporoča, da zmoremo skupaj doseči spremembe in udejanjiti referendumsko voljo ljudstva, ki so jo Slovenci izkazali že leta 2003, ko so glasovali za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih.

Kako podpisati peticijo?

Peticija je namenjena zaposlenim v trgovini, ki naj se za podpis obrnejo na svojega sindikalnega zaupnika oziroma zaupnico; peticijo je mogoče podpisati tudi na sedežu SDTS v Domu sindikatov na Dalmatinovi 4 v središču Ljubljane in pri območnih organizacijah ZSSS. Mogoče jo je tudi natisniti, podpisati ter potem poslati na naslov sindikata – dostopna je tukaj. Navodila za zaupnice in zaupnike za zbiranje podpisov so sicer na voljo na sindikatovi spletni strani.

Preberite še:

Odločanje o zaprtju trgovin ob nedeljah prestavljeno na jesen – Sindikat odgovarja: Vztrajali bomo do konca

Ljudje naj dobijo prednost pred dobički – Posnetek novinarske konference sindikata delavcev trgovine o zaprtju trgovin ob nedeljah

Share